Advertentie

Het verhaal Zeg maar Joe van Martin van Es en Andrew Crofts start met een raadselachtige zonsverduistering midden op de dag. Op de hele wereld zoekt de mensheid koortsachtig naar antwoorden, maar niemand kan een verklaring vinden voor de plotselinge duisternis. Kort daarna blijkt dat de zoon van God na 2000 jaar weer op aarde is gekomen. Hoe zullen ze hem ditmaal noemen? Zeg maar Joe.

Deze opening doet denken aan de aankomst van Joe in het slaperige dorpje Lomark in de bestseller Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Ook hier komt er een verlosser genaamd Joe, min of meer letterlijk, uit de lucht gevallen op een cruciaal moment in de geschiedenis. Maar waar in Joe Speedboot gaat om de geschiedenis van één persoon, Fransje Hermans, gaat het in Zeg maar Joe om een cruciaal moment in de geschiedenis (en toekomst) van de gehele mensheid. Misschien is dat ook de reden dat de vele personages in dit boek niet tot leven komen voor de lezer. Ze blijven stuk voor stuk oppervlakkig, terwijl Wieringa in zijn verhaal over Joe de diepgang wèl weet te vinden.

Een pluspunt van Zeg maar Joe is dat de schrijvers aangrijpend weten te schetsen wat er zou gebeuren als er in onze moderne tijd een Messias op aarde zou komen om onze planeet en onze beschaving te redden. En dat beeld is niet fraai...

Reacties op: Zeg maar Joe - is de mensheid nog te redden?

76
Zeg maar Joe - Martin van Es Andrew Crofts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners