Interessant kijkje in het leven van de muze van een kunstschilder
In De muze van de kunstschilder volg je Joséphine vanaf het moment dat ze kunstschilder Jongkind in het 19e-eeuwse Parijs ontmoet. Jongkind heeft net een zware tijd in Nederland achter de rug, maar is gered door zijn kunstvrienden in Parijs en is weer terug in de stad. Joséphine wordt zijn muze in de zoveel meer!
Deze historische roman van Marja Visscher verscheen in 2017 met de titel Maannachten en is qua inhoud hetzelfde. Als je dit boek al hebt gelezen, kan je de heruitgave aan je voorbij laten gaan. Als dit boek nieuw voor je is, is het zeker de moeite waard om op te pakken als je houdt van historische romans en geïnteresseerd bent in het kunstwereldje. Wat mij zelf het meest nieuwsgierig maakte, was dat de achterflap aangeeft dat het gaat om een onalledaagse liefde.
De schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal gemakkelijk te lezen is. Er wordt veel verteld, maar mijn voorkeur gaat uit naar minder achtergrondinformatie en meer dialogen. Het is een gedetailleerde schrijfstijl waardoor ik me als lezer kon inbeelden hoe de ruimtes, de kleding etc. eruit zagen. Ik kon alles voor me zien. Er is daarnaast ook veel aandacht voor de binnenwereld van de personages. Voor hun gevoelens en gedachtes en hun motivatie achter bepaalde keuzes. Dat heeft de auteur goed uitgewerkt. Als lezer zie je van Joséphine en Jongkind zowel de goede als de minder goede eigenschappen. Je krijgt mee wat hun gelukkig maakt, maar ook waar ze zich zorgen om maken. Dat zorgt ervoor dat je je goed kan inleven in de personages.
Het verhaal speelt zich op wisselende locaties af. Dat is passend, want Joséphine en Jongkind reisden veel en verbleven ook voor langere periodes buiten huis. Je merkt dat de schrijver veel onderzoek heeft gedaan, want het verhaal komt erg realistisch over. De details zijn qua jaartallen erg specifiek en alles wordt steeds ingekaderd rondom historische gebeurtenissen. Het verhaal beslaat de volledige gezamenlijke geschiedenis van Joséphine en Jongkind. In het boek van ruim 250 bladzijden worden dan ook afwisselend bepaalde gebeurtenissen uitgebreid besproken en tijdsprongen van meerdere jaren gemaakt.
Na het lezen van dit boek vind ik het bewonderenswaardig hoe Joséphine van aanpakken wist, hoe ze elke situatie wist te redden en hoe ze steeds maar positief bleef. Ik begrijp de keuzes die zij heeft gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat ik het zelf ook zo zou doen. Dat maakt lezen zo'n mooie hobby. Je krijgt echt een interessant kijkje in het leven van iemand anders. Ik wil nu zeker ook de andere boeken van Marja Visscher gaan lezen!