Leuk en leerzaam

Majonne Majonne
28 mrt 2020

Dit boek is er eentje uit een serie, er is ook een boek over een egel en eentje over een zwaluw. De reeks is er in het Nederlands-Engels en Nederlands-Fries.

Het boek heeft een voorwoord van een professor, lector meertaligheid in onderwijs en opvoeding. Hij praat over het belang van meer talen leren en hoe je in de klas en in het dagelijks leven kan leren van namen uit de natuur. Wat Ik hieraan miste is een uitleg hoe je dit boekje met cd nu het beste kan gebruiken.

Het boekje heeft een harde kaft en ziet er mooi uit. Alle boekjes uit de serie hebben dezelfde herkenbare vormgeving. Rood, wit, blauw gevormd door de Nederlandse en Engelse (of Friese) vlag met een tekening van het dier voorop. Aan de binnenkant op het titelblad een foto van een merel. Elk set bladzijdes heeft zijn eigen kleur en heeft een karikatuur getekende merel. Het maakt een kleurrijk en aantrekkelijk geheel.

Op de linkerbladzijde staat de Nederlandse tekst, op de rechterbladzijde de Engelse tekst. Er is ook een cd bij met de Engelse tekst. Regel voor regel loopt de tekst gelijk. Zo kan je bijvoorbeeld de Engelse tekst luisteren terwijl je het Nederlands leest. Je kan het hele verhaal in een keer luisteren of regel voor regel de Engelse woorden leren.
Aan het eind van het boek is een woordenlijst in het Nederlands op alfabet met de Engelse vertaling erachter.
De tekst op de cd wordt nogal monotoon voorgedragen, fijn om de uitspraak goed te horen, maar als verhaal luistert dit niet prettig.

Het verhaal zelf is eenvoudig, wat ook nodig en prettig is als je een nieuwe taal leert. Het is een charmant verhaal over de merel, je leert ook veel over de vogel. Het is hiermee zowel een leerzaam verhaal over de natuur als een verhaal om Engels mee te leren.
Omdat het over de natuur gaat, is het ook voor volwassenen een leuke tekst.
Het kon mijn puberende dochter niet bekoren, het verhaal sprak niet aan. Het is dan toch te schools en niet spannend genoeg om tieners te bereiken. Tieners bereiken en motiveren is dan ook een compleet andere tak van sport.
Mijn jongere dochter in de onderbouw vindt het wel een prachtig boek. Ze vond het verhaal leuk en leuk om het Engels te horen.
Samenvattend is het een leuk boek voor mensen die beginnen met Engels, zowel kinderen als volwassenen. Tips over hoe het boek toe te passen, had het boek nog bruikbaarder gemaakt.

Meer recensies van Majonne