recensie: Heinz
Ik vond de Graphic Novel Heinz een verassend goed en vooral komisch boek. Het hoofdpersonage, de kater Heinz, zegt weinig, maar juist daardoor wordt hij enorm interessant en grappig. Zijn houding en blik zorgen vaak voor humor, wat het boek ook makkelijk en vlot leesbaar maakt.
Een van de sterke eigenschappen van deze Graphic Novel is de manier waarop het verhaal via tekeningen wordt verteld. De tekenstijl is simpel en strak maar absoluut niet saai. De simpelheid van de tekeningen draagt bij aan de sfeer van het boek.
De makers gebruiken veel witruimte en houden de pagina’s simpel waardoor je als lezer echt de tijd neemt om goed te kijken. Ik merkte zelf dat ik langer naar een pagina bleef kijken om zo de details te begrijpen.
De humor in het boek is droog maar dat vind ik juist erg goed en helemaal passend bij het verhaal. Veel situaties zijn soms heel onverwacht wat zorgt voor een komisch effect.
Ook de schrijfstijl sluit goed aan bij de tekenstijl. De tekst is kort en krachtig en wordt niet overbodig gebruikt. Er zijn veel momenten in het boek waar er geen tekst wordt gebruikt en het verhaal puur via tekeningen wordt verteld. Dat vond ik prettig om te lezen omdat je dan zelf interpreteert wat er gebeurt.
Alles bij elkaar vond ik Heinz een zeer geslaagde Graphic Novel. De manier waarop humor gecombineerd met een sterke tekenstijl zorgt ervoor dat het verhaal blijft hangen, en daarom kan ik dit boek zeker aanraden.