Schaduw en tijd
Een mooie klassieke Murakami. Vertrouwde elementen uit zijn boeken zoals een parallelle wereld, een eenzame man met een verloren liefde voor een zwaarmoedige mysterieuze vrouw, katten, jazzmuziek en een wat dromerige sfeer, zijn aanwezig.
De stad uit de titel lijkt een fantasiestad in een parallelle wereld. Een ommuurde stad, waar je niet zomaar in of uit kunt, zonder muziek, waar klokken en horloges geen wijzers hebben, waar eenhoorns rondlopen maar geen andere dieren zijn èn waar de bewoners geen schaduw hebben! Of is het juist alleen de schaduw die zich hier bevindt? Dit is een van de vragen waar het om draait. Boeken van Murakami zijn altijd lastig na te vertellen, je moet ze ondergaan. Hij laat je ook nadenken over keuzes, over wat nu echt belangrijk is in het leven en wat is eigenlijk de werkelijkheid. De antwoorden daarop mag je zelf bedenken.
'Lichaam en schaduw wisselen soms van plek. Ze wisselen ook van rol. Maar of je nu lichaam bent of schaduw, je bent hoe dan ook jij'
'Ik begreep niet waarom mijn hart en mijn wil elk een andere kant op bewogen.'
'Ik begreep niet waarom mijn hart en mijn wil elk een andere kant op bewogen.'