Een bijzonder boek

MarjanP MarjanP
9 mrt 2022

'De zusters van Tarakan' van David Meijer is een bijzonder boek.
Bijzonder omdat een kleinzoon, de auteur, vele jaren heeft besteed aan het achterhalen van het verhaal van zijn oma, Mila Herman, vlak voor,  tijdens en na de bezetting door de Japanners van Indonesië. Hij geeft in heldere, concrete bewoordingen het waargebeurde verhaal van de Rode Kruis zusters in Tarakan weer. De nadruk ligt op het wel, maar vooral ook op het wee van de zusters in bezet gebied.

Alhoewel de slag op Tarakan bekend is, getuige onder meer het monument op het Ereveld in Loenen, lijkt het verhaal van 'de zusters' minder bekend. En dat brengt me op een andere bijzonderheid van dit boek: een literatuur opgave en bronnenvermeldingen ontbreken, evenals een beredeneerd gebruik daarvan. En dat is zo ontzettend jammer want door het ontbreken van een onderbouwde constructie is het verhaal van 'een vrouw, een oorlog en een geschiedenis' (ontleend aan de ondertitel) enorm tekort gedaan. In het hoofdstuk 'over dit boek' geeft de auteur, zelf historicus, wel  informatie over zijn onderzoek, maar blijft oppervlakkig. Bijvoorbeeld: "....plukte ik de relevante stukjes informatie" (pag. 326), "ik heb mijn uiterste best gedaan [....] goed onderbouwd te hebben (pag. 328). De citaten illustreren dat dit bijzondere verhaal irrelevant is voor toekomstig historisch onderzoek.

Anders gezegd, de lezer tast in het duister over de reconstructie van het verhaal van Mila Herman: welke informatie is hoe gerepresenteerd. Dat kan en mag de keuze van de auteur zijn, maar ik had graag het waarom, de motieven van die keuze gelezen.
In het 'nawoord' wordt wel een tip van de sluier opgelicht. Het is, wat mij betreft, het meest lezenswaardig deel in het boek. Het biedt een indringend beeld over Mila, gezien door de ogen van de auteur/kleinzoon. Vooral de zin: "Weet je David, volgens mij heb ik wat men tegenwoordig een trauma noemt", pag, 322. Hier kom je als lezer dicht bij de hoofdpersoon. Wat had ik het nawoord graag als voorwoord gelezen, dat had de (echte?) belevenissen van Mila meer kleur gegeven.

Meer recensies van MarjanP