Solidariteit mag weer, nee, moet!
Een boek vol dreiging maar ook hoop, een schets van problemen waar we in onze westerse maatschappij mee te maken hebben maar ook oplossingen biedt.
Eenzaamheid is van alle tijden, maar de mate en intensiteit van onze huidige westerse maatschappij van schermen en smartphones is ongekend. We zijn bij elkaar, maar ieder op zijn eigen scherm maakt eenzaam. Jongeren verleren de sociale vaardigheden van small talk, weten niet meer hoe ze een date mee uit moeten vragen. Hertz analyseert dat dit onvermogen tot eenzaamheid leidt, tot steeds minder 'echt' menselijk contact.
Ze houdt een pleidooi voor het terugbrengen van buurthuizen waar mensen met een verschillende achtergrond elkaar weer kunnen ontmoeten en leren kennen. Kleine buurtwinkels moeten blijven en wij als consument moeten bereid zijn iets meer te betalen om lokale winkels en cafés te behouden.
De afgelopen decennia van neoliberaal kapitalisme hebben solidariteit buiten spel gezet, gemeenschapszin uitgehold. We moeten het tij keren voordat het te laat is, Hertz geeft mooie voorbeelden uit de praktijk die we moeten omarmen en verspreiden!