Een mooi debuut!

Marloes Marloes
5 apr 2021

Voor de kust van Cornwall staat een statige vuurtoren midden in zee: de Maiden Rock. Een afgelegen, geïsoleerde vuurtoren waarin telkens 3 lichtwachters samenleven, werken en weken moeten wachten op een boot met nieuwe bevoorrading en aflossing. Eind 1972 is er iets helemaal mis: de boot wordt niet opgewacht door de lichtwachters, de toegangsdeur blijkt vanbinnen te zijn afgesloten, de toren is leeg, de tafel is gedekt voor 2 personen, de klokken staan stil op kwart voor 9 en in het logboek wordt gerept van een storm terwijl de lucht de afgelopen dagen helder was. De 3 lichtwachters zijn spoorloos verdwenen en worden nooit gevonden.

“Aan de horizon doemen wolkenveren op. De wind wakkert aan, draait en slaat witte kammen op de dansende golven. Het is alsof die vuurtorenwachters hier überhaupt nooit geweest zijn. Of anders zijn ze boven op de toren geklommen en gewoon weggevlogen.”

Twintig jaar later is een schrijver vastbesloten om dit mysterie op te lossen en de waarheid te achterhalen. Hij zoekt de partners van de lichtwachters op, probeert hen aan het praten te krijgen en langzamerhand komen lang bewaarde geheimen aan de oppervlakte, twijfels, emoties, schuldgevoelens en beschuldigingen. Niemand heeft de verdwijning volledig af kunnen sluiten en ze kunnen geen troost vinden bij elkaar, omdat de relaties van de vrouwen onderling ook zijn verstoord.

Tegelijkertijd lees je over de laatste weken van de wachters in de vuurtoren en leer je hoe ze daar leven, lees je over de routineuze handelingen, het monotone werk, de onderlinge relaties, het verlangen naar thuis en hoe het soms ook fijn is om afstand te nemen. Vreemde, verontrustende gebeurtenissen, mentale problemen en moeizame verhoudingen zorgen voor spanning die steeds verder oploopt en door de samenkomst van alle vertelperspectieven vallen verschillende puzzelstukjes in elkaar.

Aan het einde van het boek bleef ik nog wel met wat vragen zitten en was ik niet volledig overtuigd door het bovennatuurlijke element. Maar zijn alle mysteries er wel voor gemaakt om opgelost te worden? Bovenal is dit een mooi, beeldend, gedetailleerd en sfeervol geschreven boek over spijt, isolatie, geheimen, ‘wat als’-scenario’s en een onopgeloste verdwijning, met de focus op de personages. Een boek dat je zintuigen op scherp zet door uitgebreide beschrijvingen waardoor het soms is alsof je de zee kunt ruiken en voelen, een mooi debuut!

3.5⭐️

Meer recensies van Marloes