De vondeling

Marloes Marloes
31 mrt 2021

Londen, 18e eeuw. Enkele uren na de geboorte van haar dochter Clara staat Bess met haar baby in het Foundling Hospital. Bess kan haar op dit moment niet zelf grootbrengen en onderhouden en het Foundling biedt de mogelijkheid tot opvang, totdat de moeder in staat is om de zorg weer zelf over te nemen. Na 6 lange jaren, waarin Bess hard heeft gewerkt en elke cent die over was aan de kant heeft gelegd, keert ze terug naar het Foundling om haar dochter op te halen. Dan ontdekt ze dat Clara al de dag na haar overdracht is opgehaald door iemand die zich als Bess heeft voorgedaan. Geschokt zet Bess alles op alles om te achterhalen wie haar dochter heeft opgeëist en waarom.

Tegelijkertijd worstelt Alexandra Callard, een rijke en jonge weduwe, met het aanstellen van een nieuw kindermeisje. Zij heeft een getroebleerd verleden, draagt een trauma met zich mee en wil haar dochter Charlotte beschermen tegen alle kwade invloeden van de buitenwereld. Ze is al 10 jaar haar huis niet uitgekomen, behalve voor de mis op zondag, en heeft moeite om mensen toe te laten in haar leven en te vertrouwen.

Stacey Halls heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl, waardoor het verhaal en de setting gaan leven. Het boek leest gemakkelijk en je wordt snel meegenomen in het verhaal, waardoor dit een fijn boek is om in te verdwijnen. Waar de personages prima zijn uitgewerkt en je ze door de wisselende perspectieven goed leert kennen, miste ik wel een bepaalde spanning in het verhaal en vond ik het behoorlijk voorspelbaar. Wanneer een nieuw personage wordt geïntroduceerd, is al snel duidelijk welke rol hij of zij in het verhaal zal gaan spelen. De verhaallijnen worden schijnbaar moeiteloos met elkaar vervlochten, wat uiteindelijk voor een vrij zoetsappig einde zorgt, wat ook wat afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het gehele verhaal. Desondanks is ‘De vondeling’ zeker ook een interessant, mooi, onderhoudend en emotioneel verhaal dat goed de verschillen tussen arm en rijk en de liefde van een moeder voor haar kind neerzet en waarin sommige ontwikkelingen wel voor verrassing zorgen. Een historische roman die goed is voor een aantal ontspannen leesuren!

3.5⭐️

Meer recensies van Marloes