Een wervelend verhaal over een rijzende ster in de countrymuziek
AnnieLee Keyes, een jonge zangeres met grote ambities, ziet overal muziek in. In haar zelfgeschreven nummers kan ze al haar herinneringen, overdenkingen, dromen en demonen kwijt, ze legt er haar ziel in en de liedteksten staan dan ook bol van rauwe emoties. Op de vlucht voor haar verleden, blut en alleen, lift ze naar Nashville, het hart van de countrymuziek, vastberaden om het te gaan maken. Ze is nerveus maar heeft ook een grote mond, ze is slim, koppig en eigenwijs en bluft zich zo het podium van de Cat’s Paw Saloon op, waar ze met haar prachtige stem niet alleen het publiek overtuigt, maar ook Ethan Blake, een muzikant die samenwerkt met Ruthanna Ryder, één van de grootste koninginnen van de countrymuziek.
Ruthanna schrijft na een jarenlange en zeer succesvolle carrière nog altijd liedjes, maar ze heeft geen zin meer om die met de wereld te delen. Ze wil AnnieLee het liefst behoeden voor het harde leven in de spotlights en vertelt haar dat het opgeven van haar droom het grootste geschenk is dat ze zichzelf kan geven. Toch zet ze al snel haar connecties in wanneer AnnieLee heel duidelijk maakt dat dát in ieder geval niet gaat gebeuren en vraagt ze Ethan of hij een beetje op de talentvolle zangeres wil letten. Deze drie kleurrijke personages worden mooi en levendig geschetst, ze hebben allemaal hun eigen achtergrondverhaal dat stukje bij beetje wordt opgehelderd en tegelijkertijd geheimzinnig genoeg blijft om door te willen lezen.
‘Ren, Rose, ren’ bevat een vleugje spanning door het verleden van AnnieLee, een verleden dat haar blijft achtervolgen en echte ontsnapping aan haar demonen onmogelijk maakt. Dit gedeelte vond ik iets minder sterk uitgewerkt, niet alle gebeurtenissen zijn even geloofwaardig en richting het einde gaat het wel heel snel, maar het gedeelte over de muziekindustrie voelt erg authentiek aan en brengt het verhaal naar een hoger niveau. De sfeer is prettig en goed neergezet en het boek is soepel, met vaart en humor geschreven, terwijl je er de invloed van beide auteurs in terug kunt zien door de fijne mix van muziek, spanning, vriendschap en liefde.
Dit is een verhaal over een rijzende ster in de countrymuziek, over een zangeres die haar eigen weg wil blijven volgen in een harde wereld en haar eigen keuzes maakt, al zijn die niet altijd even handig. Het is een wervelend verhaal over de muziekindustrie en alles wat daarbij komt kijken, over kansen en afwijzingen, over het belang van mensen die je aanmoedigen en beschermen, over doorzettingsvermogen en talent, over strijden voor wat je waard bent op die hobbelige weg naar de top. Ik heb het met veel plezier gelezen en ben nu al benieuwd naar de verfilming, waarin Dolly Parton zelf ook een rol zal spelen!
3.5-4⭐️