Ontgoocheld, wat een mooie toepasselijke titel!
In Ontgoocheld word je meegenomen in een fictieve ontmoeting tussen Ben Ali Libi en Anne Frank. Zij ontmoeten elkaar in 1941 op het Merwedeplein in Amsterdam. Het is een heel bijzonder verhaal. Een verhaal waar je over blijft nadenken.
Hoewel het gesprek tussen de twee nooit echt heeft plaatsgevonden, heeft Bart Römer het zo mooi opgeschreven dat de personages op de bladzijden tot leven komen. Je ziet ze voor je, op het plein in Amsterdam. Een nieuwsgierig, wijs meisje dat alles over de wereld en andere mensen wil weten, en een man die al veel heeft meegemaakt in zijn leven. Samen hebben ze het over van alles: het leven, goochelen, de toekomst, hoop en dromen.
Je leert de twee personages in het boek niet heel goed kennen. Het is handig als je al weet wie Anne Frank en Ben Ali Libi zijn voordat je aan dit boek begint. Het boek telt slechts 130 pagina's, dus er is weinig ruimte om ze buiten het gesprek om ook nog 'voor te stellen'. Zelf wist ik gelukkig van het bestaan van beide. Dat maakte het gemakkelijker voor mij om het boek te begrijpen.
Ik vond het een mooi en ontroerend boek. Wanneer je een kort oorlogsverhaal wilt lezen wat je aan het denken zet en wat je bij blijft, dan zou ik je dit boek zeker aanraden!