Verbonden met de hoofdpersoon

Marsleest 05 oktober 2025
De Young Adult, Het Koekoeksnest, is een bijzonder boek. Door hoe het geschreven is voelde ik mij constant verbonden met de hoofdpersoon, Daniël. Ik leefde mee, ik voelde mee, ik wilde weten hoe het verder zou gaan.
De tekst op de achterflap verraad al dat er een klap gaat komen. Ergens leefde je daarnaartoe, want wat zou er nu gaan gebeuren. En anderzijds wilde ik er niet naartoe, omdat ik gewoon had gewild dat Daniël in het gevoel van die fijne zomer zou blijven. Ik gunde hem het zo.

Het verhaal leest vlot. De schrijfstijl is vloeiend en geeft de verbeelding van een zestienjarige jongen duidelijk weer.
Elk hoofdstuk leer je Daniël beter kennen, leer je meer van zijn verleden en begrijp je meer van zijn gevoel. Het verhaal gaat onder andere over rouw, liefde, familie, vriendschap en verlies. Ondanks een aantal best wel heftige thema’s voelt het niet constant zwaar en somber aan. En dat is fijn in dit verhaal, want dat is de zomer van de 3 vrienden ook merendeel: fijn en onvergetelijk.

Ik geef dit verhaal 5 sterren, onder andere vanwege al het bovenstaande maar ook omdat het mij ontroerde, ik liet zelfs een een traan. En dat overkomt mij zeker niet vaak meer bij boeken.

Meer recensies van Marsleest

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!