Een goed gedocumenteerde whodunnit
De Camino beschrijft het verhaal van Lotte wier man zelfmoord pleegde tijdens zijn Camino, een wandelbedevaartstocht in Frankrijk. Het boek is opgebouwd in verschillende etappes waarin je als lezer wordt meegenomen door het Franse landschap. De gebeurtenissen zijn terug te voeren naar de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië, waarvoor de auteur grondig research heeft gedaan. Dit levert een indringend verhaal op over de gruwelijkheden waartoe mensen in staat zijn als zij vatbaar zijn voor een giftige cocktail van omstandigheden: falende opvoeding, maatschappelijk onbehagen, nationalisme, de roep om sterk leiderschap en 'de ander' als kop van jut.
Ik was geboeid tijdens het lezen van het boek, waarin ik de dialogen soms wat hoekig vond. Het plot ontvouwt zich gaandeweg. Met de 'whatsappjes' aan het eind maakt de auteur het verhaal misschien nét iets te rond. Al met al een boeiend leesavontuur.