Advertentie

‘Het laatste testament’ is een samenvoeging van 3 eerder verschenen boeken uit de serie de laatste profeet, met als titels: ‘de laatste profeet’, ‘de laatste profeet en de giganten’ en ‘de laatste profeet op Gliese’. Het e-boek omvat 216 korte hoofdstukken met in totaal 936 pagina’s (op i-pad).

De schrijver: Han Peeters (1959) is na een zeer ingrijpende gebeurtenis in zijn leven begonnen met schrijven. Inmiddels heeft hij 13 boeken geschreven waarvan er 4 vertaald zijn in het Engels. Zijn boeken zijn niet onder een genre te vatten maar zijn een mix van science fiction, fantasy, thriller en ook wel horror. Zijn boeken worden door hemzelf uitgegeven door clusteruitgeverij ClusterEffect, waar hij zelf de manager van is.

Het eerste deel - ‘de laatste profeet’ – start met alternerende hoofdstukken, die zich enerzijds in de Griekse Godenwereld afspelen en anderzijds op aarde met Emile van Straten als hoofdpersoon. Emile van Straten is een Nederlandse schrijver en historisch wetenschapper. Hij maakt met zijn vriendin Jenny een wereldreis met een zeiljacht. Al vrij snel na de start van deze wereldreis wordt hij benaderd door de UNESCO voor een bijzondere en geheime missie. Hij ontdekt de Magische Ruit en met een team reist hij over de wereld en worden verbanden gelegd tussen nog onopgehelderde mysteries van de wereldgeschiedenis, waaronder de piramides van Gizeh in Egypte, de Nazca lijnen in Peru en Moai-beelden op Paaseiland. Emile van Straten krijgt meer en meer de visie dat er een grote verandering op aarde moet plaats vinden om milieuvervuiling, klimaatverandering, voedseltekorten en armoede tegen te gaan. Hij formuleert een visie voor een nieuwe wereldorde- het Osisme genaamd – een stroming gebaseerd op democratie met zelfreinigend karakter met inspraak van de wereldbevolking middels referenda. Deze stroming wordt aangestuurd door het OgenOOtschap, waar hij zelf de leider van is tezamen zijn vriendin Jenny, zijn goede vriend Jonathan en een groot aantal internationale kopstukken. Het OgenOOtschap ondervindt tegenwerking van het kwade, vertegenwoordigd door de Vrijmetselarij en de Griekse god Hades. Op het laatst gaat het er vrij heftig aan toe maar het einde komt vrij abrupt en bijna letterlijk uit de lucht vallen.
Het tweede deel – ‘de laatste profeet en de Giganten’ - begint in het e-book onaangekondigd en plots is het 15 jaar later. In dit deel is OrlandO van Straten de hoofdpersoon. Hij is een godenkind met bijzondere gaven en is aan het hoofd komen te staan van het OgenOOtschap. Hij wordt door zijn goddelijke vader Kronos op een missie naar de verre exoplaneet Gliese gestuurd, om met enkele duizenden mensen een dreigende genocide te voorkomen. Tijdens zijn afwezigheid op aarde wordt de mensheid bedreigt door de Giganten, reptielen uit het heelal. Emile van Straten neemt de leiding in de strijd tegen deze Giganten op zich bij afwezigheid van OrlandO. Hierbij graaft hij met het OgenOOtschap diep in de wereldgeschiedenis en het Oude Testament. Wederom komt de redding op het eind uit de lucht vallen als een deus ex machina.
Het derde deel – ‘de laatste profeet op Gliese’ – speelt zich af op de exoplaneet Gliese waar 1.700 mensen zijn achtergebleven samen met de hoofdpersonen Marjolein en Niels. OrlandO is met zijn vrouw Elise teruggekeerd naar de aarde. De Gliesegangers hebben als missie om de beschaving van de oorspronkelijke bewoners naar een hoger nivo te tillen volgens de ideologie van het Osisme. Gliese herbergt vele raadselen zoals piramiden in aanbouw, een verlaten onderwereld en reuzenmieren. Marjolein en Niels zijn naast deze raadselen vooral bezig om een beschaafde samenleving gestalte te geven. Het verhaal neemt op het einde een onverwachte ‘horror-achtige’ wending met een wederom zeer abrupt einde.

Het eerste deel begint veelbelovend met afwisselende hoofdstukken die zich in de Godenwereld en op aarde (Terrade II) afspelen. ‘Dat domheid er de oorzaak van zou zijn dat de hebzucht alsmaar groter zou worden’ is een opvatting die een grote rol speelt bij de ontwikkeling van een nieuwe wereldorde – het Osisme. Dergelijke one liners prikkelen tot de verbeelding en scheppen hoge verwachtingen, die verderop in het boek niet waargemaakt worden. Vooral het eerste deel kenmerkt zich door een enorme veelheid aan feiten en onopgehelderde mysteries uit de wereldgeschiedenis, verweven met een flinke dosis mystiek en science fiction elementen. Helaas worden een aantal zaken zo in detail besproken dat de vaart eruit gaat en behoorlijk afleiden van de rode draad van het verhaal. Dit fenomeen herhaalt zich in deel 2 en deel 3. Alle drie de delen hebben een abrupt einde (deus ex machina), hetwelk ofwel als verrassend of als teleurstellend ervaren kan worden. De ontwikkeling van het Osisme vanuit het OgenOOtschap ondervindt regelmatig tegenstand door andersdenkenden, wat erg gemakkelijk overwonnen wordt. Het Osisme is een stroming die functioneert als een zelfreinigende democratie, maar in het boek kenmerkt deze stroming zich te veel door een gebrek aan dialoog en harmonie met andersdenkenden, waardoor de kracht van deze filosofie ondergraven wordt. De basis van de filosofie van het Osisme staat voor een veelbelovende nieuwe wereldorde waarbij helaas geldt dat de ‘ideale wereld’ (nog) steeds niet bestaat. Dit is vooral toe te schrijven aan de mensheid zelf, maar ook aan het OgenOOtschap zelf zowel op Aarde als op Gliese. Dit laatste vooral omdat het OgenOOtschap voor het verbreiden van het Osisme niet schuwt van methoden die heden ten dagen nog toegepast worden door dictators en in het verleden ten tijde van het Stalinisme en kolonialisatie van de Nieuwe Wereld. Er zit potentie in dit lijvige boek, maar ondanks de korte hoofdstukken is het (nog) geen page turner.

Reacties op: Een veelbelovende nieuwe wereldorde waarbij helaas geldt dat de ‘ideale wereld’ (nog) steeds niet bestaat

18
Het laatste testament - Han Peeters
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners