Kauw, ik hauw ook van jauw.
Dit boek heb ik in meerdere etappes gelezen. Het heeft me geraakt, maar misschien vooral aan het denken gezet. Op welke manier zou ik dit boek in de klas kunnen gebruiken? Rouw kan in de klas een heftig thema zijn om over te praten, maar aan de hand van dit boek mogen kinderen horen dat het iets lastigs en persoonlijks is, maar wat uiteindelijk wel een plekje mag krijgen, zolang je zelf gaat aanvoelen wanneer en met wie je erover wil praten.
Het thema rouw is er een die soms lastig kan zijn. Dat komt in dit boek ook goed naar voren. Rouw wordt vaak beschreven als een proces die uit verschillende fasen bestaat waar je doorheen gaat. Ik denk dat ik meer zou geloven in het lezen van dit verhaal, waar je leest hoe een proces bij een jong meisje verloopt. Niet alleen lees je over Pim, maar ook over ouders. Het is heel mooi hoe de schrijfster een licht heeft weten te schijnen over ouders en kinderen in het proces van rouw. Hoe ouders zichzelf of anderen kunnen vergeten en voor wie de tijd stil kan gaan staan. Ook voor kinderen wiens broertje komt te overlijden, kan het een proces zijn wat lang kan, maar vooral in dit boek mag duren. Wanneer het goede moment letterlijk opnieuw aan komt vliegen, start de heling.
Bizar hoe mooi zo een fragiel thema ter debuut geschreven is. Ondanks het thema, bevat het boek toch humor en avontuur.
Ik genoot van de pannenkoeken bij Thilo's vader, maar ook van de uiteindelijke aankomst in 'Brakland', waar de schrijfster je het hele boek naar toe probeert te krijgen.
Ik kan nu eerlijk zeggen, Kauw, ik hauw ook van jauw.