Spoiler alert

MelRom 26 mei 2022
De eerste zes afleveringen van Outlander op Netflix vond ik intrigerend waardoor ik besloot het boek te lezen. Het boek biedt veel meer genot dan de tv-serie. Gabaldon's beschrijvingen zijn levendig, vooral de beschrijvingen van geur maken dat je je waant in die dorpjes en kastelen van die tijd. Het is een intrigerende verhaallijn, spannend, romantisch, erotisch, humoristisch en heeft alle elementen voor 5 sterren- maar helaas zitten er ook storende elementen in die duidelijk maken dat het is geschreven in de jaren 1990 door een Amerikaanse schrijfster : de slechterik is een sadistische homoseksueel, slechterik wordt beschermd door andere hooggeplaatste homoseksueel, huiselijk geweld tegen vrouwen wordt goedgepraat, een marteling die associaties oproept met kruisiging van Jesus, de verlossing die hoofdrolspeelster vindt in het katholiek geloof, de wederopstanding van de gemartelde. Er is een publiek dat dit prachtig vindt maar voor mij is het een afbreuk, jammer, daarom 2 sterren.

Meer recensies van MelRom