Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Cleopatra

Miesjepies 02 maart 2026
Wauw… wat een verhaal.
Een verhaal wat je voelt.

Bedankt harper&collins dat ik dit als ebook mocht lezen!!

Dit is mijn eerste boek van Sara El- Arifi, en zeker niet de laatste wat ik van haar ga lezen. Na dit boek wil alleen maar meer van haar lezen. Dat mijn TBR een verschuiving ondergaat. ( stiekem hoop ik dat haar andere boeken, ook vertaald gaan worden. Voor nu is Cleopatra het enige Nederlandse vertaalde boek.)

Vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen in Cleopatra’s stem. Niet als een afstandelijke historische figuur, maar alsof zíj zelf haar verhaal aan je vertelt. Die vertellende, bijna fluisterende schrijfstijl maakt dat je niet alleen leest over haar leven. Je beleeft het met haar. En dat werkt zó sterk.

Het is een prachtig en tegelijk tragisch verhaal. We denken dat we Cleopatra kennen uit de geschiedenisboeken en de vele verhalen die over haar verteld zijn. Maar weten we echt wie ze was? Of kennen we alleen de versies die door anderen zijn opgeschreven? Het boek speelt daar mooi mee. Geschiedenis blijkt geen vaststaand gegeven, maar iets wat telkens opnieuw wordt verteld , en dus ook anders kan klinken.

Wat mij vooral raakte, is hoe dichtbij ze voelt. Door de manier van schrijven leef je intens mee met haar emoties, twijfels, kracht en kwetsbaarheid. Je ziet niet alleen de farao, maar ook de vrouw. De moeder. De genezer. De minnares. De heerser die balanceert tussen macht en liefde. Een vrouw die voortleeft in ons als vrouw.

De Egyptische goden, de mystiek, de wereld van farao’s, iets wat me altijd al heeft gefascineerd. Zijn prachtig verweven in het verhaal. Het geeft het boek een bijna magische sfeer zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Er zitten kleine magie aspecten in maar dat stoort niet. Alexandrië wordt zo mooi omschreven, alsof je er zelf doorheen wandelt met haar.

Dit is zo’n boek dat je nog “even” wilt lezen voor het slapengaan… en voor je het weet is het diep in de nacht. Ook al kennen we haar einde, je móét weten hoe dit verhaal eindigt. En zelfs daarna blijft het nog bij je. Het zet je aan het denken.

Een verhaal dat blijft hangen. Dat je voelt. Dat je niet zomaar vergeet. ✨

Het voortbestaan van de monarchie hangt aan een zijden draadje. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.