Mijn jaar in een tent: een boek dat je aan het denken zet
Je zult maar last hebben van dwanggedachten en allerlei angsten en er toch voor kiezen om een jaar lang - zomer en winter - in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Zwaan laat zich inspireren door een challenge en besluit voor het goede doel geld in te zamelen voor vluchtelingenkinderen. Het 'gewoon' slapen in een tent is al een enorme uitdaging voor deze basisschoolscholier en ze doet de eerste dagen amper een oog dicht. Toch zet ze dapper door. Samen met haar nieuwe buurjongen Bonk zetten ze hun kampeerervaringen eerst in een blog en later in een vlog.
De schrijfster, Tiny Fisscher, slaagt erin een verhaal te schrijven met een belangrijk maatschappelijk thema, vluchtelingen. Ook gaat ze de discussie (vluchtelingen zijn wel/niet welkom in Nederland) niet uit de weg, maar het verhaal wordt nooit ongemakkelijk.
Soms gaat de vaart uit het plot, maar door nieuwe uitdagingen die Zwaan het hoofd moet bieden, blijf je als lezer geboeid tot het einde.
Dit boek is een aanrader voor jonge lezers die wat meer diepgang in een jeugdboek zoeken.