Aangrijpend verhaal over liefde, schuld en technologie

misdaadfan 03 mei 2025
Praat dan met mij van Yves Peirsman is een ontroerende roman over vriendschap, schuld en de kracht van technologie. Het verhaal draait om Dennis, die na een fietsongeluk een ernstige spraakstoornis oploopt. Zijn beste vriend Daan voelt zich verantwoordelijk en besluit ingenieur te worden, met als doel software te ontwikkelen die Dennis kan helpen weer te spreken. Jaren later, tijdens zijn onderzoek naar artificiële intelligentie in Schotland, probeert Daan hun vriendschap te herstellen en antwoorden te vinden op vragen over die noodlottige nacht en Dennis' verleden.

Peirsman verweeft knap thema's als jonge liefde, schuldgevoel en de verleidingen van technologie in een coming-of-age verhaal. Zo nodigt de roman de lezer uit om na te denken over de grenzen van technologie en de (on)betrouwbaarheid van ons geheugen, in een stijl die zowel literair als toegankelijk is. Deze roman is een aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in verhalen over vriendschap, verlies en de implicaties van technologische vooruitgang.