Zo uniek
Deze hele trilogie is bewonderenswaardig. Zoveel verbeelding, zoveel diepte en thematiek, en tegelijk breekt het je hart en een hele wrede wereld (vrij letterlijk ook, haha!). Ik ben er stil van, dit is één van de meest unieke werelden die ik ooit heb gelezen. Er is veel diversiteit wat ik geweldig vind, en met elk boek wordt de wereld rijker en uitgebreider. In het laatste deel volgen we Essun en Nassun, moeder en dochter, en Nassun leert zo ontzettend veel in korte tijd, en is zo ontzettend jong om het gewicht van de wereld te dragen. Essun leert nu eindelijk wat het is om mensen te vertrouwen, en maakt voorzichtige vriendschappen. Haar persoonlijke groei is geweldig!
En we zien zoveel meer van de oude wereld, de wereld voor de seizoenen. En ook van Hoa, die toch mysterieus blijft, je houdt het gevoel dat hij je elk moment kan verraden maar vertrouwt erop dat hij dat niet doet, net als Essun doet. Maar je komt eindelijk meer over hem te weten. De personages zijn allemaal goed te begrijpen qua motivatie, en je leeft echt mee, en de keuzes die ze maken in een seizoen en ook in het proberen de wereld te veranderen, zijn hartverscheurend.
Eerlijk gezegd is het lezen van deze serie niet makkelijk, want je moet echt opletten. Ook is er veel geweld en wat misselijkmakende dingen. Oh maar het einde.. eindelijk komt alles samen! Serieus een goed einde, hoewel het bitterzoet is... zoals het hoort te zijn. Je snapt het verhaal, maar nog steeds blijven er wat kleine mysteries over, wat heel realistisch aanvoelt.
Het enige wat ik wat minder vond, is dat het voor mijn gevoel vrij lang duurde tot de climax. Er werd veel gereisd (owww dat heb ik echt een hekel aan in boeken), en er werd heel veel technisch gepraat over geografie en orogenie dat me iets boven mijn pet ging en me dus ook niet boeide. Maar het verhaal zelf is supersterk en het is echt een hele unieke en intensieve serie.