Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Verzameling van bijzondere verhalen

NancyW 29 april 2021
Een jonge vrouw uit Vierhouten ~ en andere verhalen bevat tien verhalen die samen één rode draad delen: is het leven toeval of is het gewoon het lot?

Het eerste verhaal is meteen het titelverhaal. In Een jonge vrouw uit Vierhouten lees je over Leo. In een schilderij meent hij zijn vroegere vriendin Saskia te herkennen. Zijn gedachten gaan terug naar toen en wat er gebeurde. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar dan neemt Saskia opeens contact met hem op.

Late Lente is het volgende verhaal. Hierin is Willem na zijn scheiding alleen. Op een avond heeft hij een merkwaardige droom die hem meer zal vertellen dan Willem zelf kon bedenken. De droom zorgt ervoor dat hij op zoek gaat. Zal Willem vinden wat hij zoekt of vindt hij vooral zichzelf?

In Verstoring maakt Pieter een wandeling en komt zo terecht bij een bijzonder bedrijf. Hij komt in contact met Roxanne en krijgt zelfs een rondleiding. Dan wordt Pieter overvallen en wordt wakker in het ziekenhuis. Wanneer de recherche hem ondervraagd vertelt Pieter over het aparte bedrijf wat daar midden in de polder staat, maar dit blijkt niet te bestaan. Zou Roxanne dan ook niet bestaan? Maar dan blijkt dat dingen toch iets anders in elkaar zitten dan Pieter eerst dacht. En Roxanne? Die komt Pieter uiteindelijk toch weer tegen, toeval?

Net als vroeger vertelt het verhaal van Koenraad, die erachter komt dat zijn vrouw Ellis vreemdgaat met haar baas IJsbrand. Koenraad weet de twee te betrappen en maakt foto’s, die hij vervolgens naar Ellis haar werk stuurt. Maar heeft Ellis deze ontvangen? Of is het toeval dat de nacht die volgt opeens alles als vroeger lijkt?

Genoegdoening is het verhaal van Victor die na een jaar ziekteverlof weer in deeltijd lesgeeft. In zijn gedachten heeft Victor een enorme hekel aan Wilkens Jansen, zijn baas. Hij vernield zijn auto en zal Wilkens Janses boeten voor wat hij Victor aandeed, maar gelukkig is het een droom. Toch blijkt de volgende ochtend de auto van Wilkens Jansen behoorlijk toegetakeld. Toeval of… Uiteindelijk raakt Victor zijn baan als leraar krijt, maar dan doet Wilkens Jansen hem een aanbod dat zo slecht nog niet is.

In Elise ontmoet Martin in zijn jongere jaren de vrouw Elise. Na deze bijzondere ontmoeting vertrekt Elise en zegt Martin haar niet te zoeken. Als het leven het wil zullen ze elkaar weer zien. Jaren later, als Martin inmiddels hoogleraar is, geeft hij een lezing en hij weet het zeker; daar, achterin de zaal zit ‘zijn’ Elise. Dan krijgt hij een berichtje van dr. E Vandencasteele, het is vast Elise! Maar ze blijk geen Elise maar Eva te heten. Maar dan raken de twee in gesprek ent verteld Eva hem wel iets heel bijzonders.

Treurtniet en Vogelsang Is het verhaal van de twee mannen Arend-Jan Treurniet en Reinhard Vogelsang. Waar Arend-Jan een beetje het sukkelige type is, is Reinhard een beginnende en tamelijk succesvolle schrijver. Hoewel je het niet zou denken hebben beide mannen meer gemeen dan je in eerste instantie zou denken.

Annabel heeft in Déjà Vu een sollicitatiegesprek. Eerder droomde Annabel weg van een uitgebreide bibliotheek waar een bijzonder beeld stond. Na het gesprek krijgt Annabel een rondleiding en vervolgens wordt haar gevraagd in de bibliotheek te wachten. Daar kijkt Annabel vol belangstelling rond. Kent ze deze bibliotheek niet ergens van?

Jacques gaat in Verdwaald een middag winkelen met zijn vrouw Mariska en hun dochtertje Nikki. Tijdens deze winkelmiddag raken ze elkaar kwijt en Jacques zoekt overal. Ten laatste gaat hij naar huis en belt Mariska haar vriendinnen in de hoop dat ze daar zijn maar ook zij weten niet waar moeder en dochter zijn. Zal Jacques zijn vrouw en dochter nog terugzien en wat is er nu eigenlijk precies gebeurd?

Tot zijn verbazing loopt Reinhardt in Reünie tegen zijn oud klasgenoot Sidonie op. Ze haalt hem over om me te gaan naar de reünie van hun middelbare school. Reinhardt had altijd al bewondering voor Sidonie, maar die zag hem niet staan. Tot Sidonie iets bekent en het andersom blijkt te zijn.

Een jonge vrouw uit Vierhouten ~ en andere verhalen is een verzameling van bijzondere verhalen. Het ene verhaal beviel mij beter dan het andere, ook omdat de onderwerpen en lengte van de verhalen sterk uiteenlopen, maar dat is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Wat deze verhalen met elkaar verbindt is dat alle personen in situaties terecht komen waarvan je kan denken is dit nu toeval of juist niet? Al met al is Een jonge vrouw uit Vierhouten ~ en andere verhalen een leuke verzamelbundel om te lezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van NancyW

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!