Rock Werchter als decor voor een dodelijk complot

natasjaadmiraal natasjaadmiraal
25 mrt 2025

Persoonsverwisselingen en thrillers: het blijft een gouden combinatie. Ook de vlot geschreven thriller Alors on danse van Ines Nijs vormt hierop geen uitzondering. In de aanloop naar het jaarlijkse rockfestival Rock Werchter wordt tijdens een optreden van Stromae een moord gepleegd – een gebeurtenis waar de titel van het boek subtiel naar verwijst. Al snel wordt de politie op het verkeerde been gezet en is het aan undercoveragent Karl Johansen en onderzoeksjournaliste Lexi Callier om zich vast te bijten in de zaak. Wat volgt is een rollercoaster aan gebeurtenissen.

Alors on danse was het eerste boek dat ik las uit de serie Werchter-thrillers, en ik moet toegeven dat het even duurde voor ik echt in het verhaal zat. De schrijfstijl van Ines Nijs vergde wat gewenning en de vele perspectiefwisselingen maakten het aanvankelijk lastig om me betrokken te voelen bij de personages. Wellicht had dit ook te maken met het feit dat ik het voorgaande deel nog niet had gelezen. Opvallend is ook het taalgebruik: sommige formuleringen zijn heel Vlaams – denk aan het woord ‘koffiezet’ – wat soms charmant is, maar af en toe ook even schakelen is voor Nederlandse lezers.

Gaandeweg werd ik echter steeds nieuwsgieriger naar de motieven en achtergronden van de hoofdfiguren. Er gebeurt veel in het boek, bijna te veel voor één thriller. De auteur grijpt terug op het complexe verleden van Karl en Lexi, maar ook op de traumatische ervaringen van de daders, die hen blijven achtervolgen en uiteindelijk fataal blijken. Toch weet Nijs de verschillende verhaallijnen knap met elkaar te verweven, al blijven er bewust een aantal losse eindjes over. Een duidelijke opmaat naar het reeds aangekondigde volgende deel.

Meer recensies van natasjaadmiraal