Recensie Bastaardsuiker

nbkr 25 oktober 2023
“Zoals het ook ontmoedigt is om te beginnen aan een legpuzzel waarvan je eigenlijk al weet dat er een stukje mist, zo is het ontmoedigend om met een leven door te gaan dat nooit meer perfect zal worden.”
Dit citaat komt uit het boek Bastaardsuiker. Bastaardsuiker geschreven door Arjen Lubach is een roman dat gaat over familieleugens, relaties tussen familieleden en een schrijver Mattias Wilderberg dat na twee succesvolle romans zonder inspiratie komt te zitten. Hij gaat op zoek naar het tweede deel van het manuscript die zijn grootvader ooit voor hem heeft achtergelaten. Hij heeft het manuscript nodig om aan zijn derde roman te kunnen beginnen. Het boek werd uitgegeven in 2008 bij de uitgeverij J.M. Meulenhoff.
Het verhaal begint met Mattias en Gabor die in het café Marina zitten. Gabor is de tussenpersoon die Mattias zal helpen om aan het tweede deel van het manuscript te komen. Gabor en Mattias verwachten een telefoon van Vondeling, hij is in bezit van het manuscript. Mattias wordt gebeld en hij neemt op, de Vondeling denkt dat hij met Gabor aan het bellen is. De Vondeling zegt dat hij de prijs van het Manuscript moet verhogen. Er ontstaat een briefwisseling tussen Elin Sterner, een fan van Mattias, deze briefwisseling blijkt later in het verhaal belangrijk te zijn voor zijn zoektocht naar het manuscript. Gabor brengt Mattias later in het verhaal mee naar een antiek en boeken zaak. Hier ontmoet hij de Vondeling, de Vondeling vertelt hem dat er gisteren iemand interesse heeft getoond in het manuscript. De vondeling geeft hem een telefoonnummer mee. Wanneer Mattias naar dit nummer belt dan krijgt hij een voicemail van Elin Sterner te horen. Hij wil weten wie Elin is en gaat daarom naar het huis van Elin waar hij het manuscript en zijn opa aantreft. Tijdens het lezen vond ik het mooi hoe het verhaal als een puzzel in elkaar valt naarmate het einde en het duidelijk wordt dat het manuscript bij zijn opa verborgen was en zijn opa Elin is. Dit boek is opbouwend, want Bastaardsuiker bevat een avontuurlijke verhaallijn omdat er een zoektocht is naar het manuscript en telkens wanneer Mattias dicht bij het manuscript is, wordt hij geconfronteerd met een obstakel.
Het boek is niet chronologisch opgebouwd. Het boek bevat vijftien hoofdstukken waarin het heden en het verleden door elkaar worden verteld. In het heden is hij op zoek naar het tweede deel van het manuscript en in het verleden verteld Mattias onder andere over hoe zijn opa Lem minister was maar aftrad vanwege het oktoberschandaal. Ik vind het goed dat het boek niet chronologisch wordt verteld, want zo bleef het boek interessant als het bijvoorbeeld in het heden langdradig werd.
Dit boek is aangrijpend, want de thema’s van het boek zijn familieleugens en vader-zoonrelatie. Mattias ontdekt dat zijn jonge moeder naar huis was gegaan om te vertellen dat ze zwanger is en dat een poging tot abortus te laat is. Hij ontdekt ook dat zijn opa gelogen heeft over zijn biologische vader dat hij zijn moeder heeft misbruik. Mattias was teleurgesteld en boos op zijn opa nadat hij dit heeft ontdekt, maar hij moet zijn opa vergeven want zijn opa is erg ziek en zal aan het einde van het verhaal zijn laatste adem uitblazen.
Tijdens het lezen voelde ik me betrokken met het verhaal, het is geschreven in de ik-verteller, hierdoor kennen we de gevoelens en de gebeurtenissen die Mattias meemaakt. De hoofdpersonage Mattias vind ik interessant, want hij is een doorzetter ondanks dat hij wordt geconfronteerd met tegenslagen.
Ik vind het boek zeker een aanrader. Het boek leest vlot ondanks de ingewikkelde structuur en de auteur hanteert een eenvoudige schrijfstijl, hierdoor had ik het boek snel uitgelezen. Ik lees normaal graag thrillers, maar dit vond ik zeker ook een goed boek.