Interessant boek over onderbelicht persoon
In zijn lange politiecarrière stond Arthur Nebe enkele maanden aan het hoofd van Einsatzgruppe B, de nazi eenheden die massaal Joden vermoordde in de Sovjet-Unie. Nebe is misschien niet de bekendste nazi misdadiger maar zeker wel een belangrijke. Hij was met name actief in Belarus (Wit-Rusland) waar gedurende de nazi bezetting minstens 800.000 Joden omkwamen. En de totale bevolking van het gebied ging tijdens de oorlog van 9.2 naar 6.3 miljoen mensen.
Nebe is door een relatief kort verblijf natuurlijk niet verantwoordelijk voor alle moorden, maar wel voor een deel, mogelijk zo'n 190.000. Ook was hij betrokken bij de nauwere inzet van de Wehrmacht bij de misdaden in Belarus.
Volgens vrienden zoals collega Hans Bernd Gisevius had Nebe grote moeite met zijn opdracht en probeerde hij het slachtofferaantal zo laag mogelijk te houden. Volgens Prenger zijn er echter goede redenen om aan deze interpretatie te twijfelen.
Wat Nebe verder interessant maakt is zijn betrokkenheid bij verzet tegen Hitler. Zowel voor 1940 als bij de mislukte coup van 20 juli 1944. Zijn betrokkenheid hierbij is echter halfhartig te noemen en hij is een van de personen die hun acties niet doorzetten. Niet veel later duikt hij onder. Januari 1945 word hij echter gearresteerd en na ruim een maand gevangenschap wordt hij ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.
Nebe is dus zeker een interessant persoon om over te lezen en zeker zijn vroege carrière binnen de politie was mij nog onbekend. Het boek is zeer prettig leesbaar. Het verwacht van lezers niet dat ze een uitgebreide voorkennis hebben en vele belangrijke gebeurtenissen waar Nebe bij betrokken was worden uitgelicht. Kortom, een aanrader voor wie zich in deze periode interesseert!