Lachen, meeleven en wegdromen
“Hoe moeilijk kan het zijn” van Susan Muskee is een warme feelgoodroman die je meeneemt naar de Oostenrijkse Alpen. Een roman vol humor, romantiek en een vleugje chaos. We volgen Emma, een optimistische jonge vrouw die na een mislukte relatie besluit het roer om te gooien en een vervallen B&B in de Alpen te kopen. Het klinkt als een frisse start, maar al snel blijkt dat het pand meer “authentiek” is dan ze had gehoopt: loslatend pleisterwerk, doorgezakte bedden en zelfs een onverwacht kattennestje maken haar plannen behoorlijk ingewikkeld. Toch laat Emma zich niet uit het veld slaan. Haar enorm doorzettingsvermogen en de ontmoetingen met verschillende dorpsbewoners geven het verhaal een hartverwarmende toon. Wat dit boek zo aantrekkelijk maakt, is de mix van luchtige humor en herkenbare worstelingen. Muskee schrijft met een vlotte pen en strooit met rake oneliners die je doen glimlachen, zoals de vergelijking van Emma’s ex met een “middelmatige lasagne”. Emma’s zoektocht naar een nieuw leven wordt zo niet alleen een romantisch avontuur, maar ook een verhaal over persoonlijke groei. Kortom, “Hoe moeilijk kan het zijn” is pure feelgood: een roman die je laat lachen, meeleven en wegdromen. Het is een boek dat je met een glimlach dichtslaat, maar waar je nog even aan blijft denken. Voor liefhebbers van romantiek, humor en kleine dorpsgemeenschappen is dit een absolute aanrader.