Advertentie

'Ze put zich uit, huilt urenlang zonder dat de intensiteit afneemt. Ze huilt zichzelf in slaap als een baby. Ze kan uren- tot dagenlang helemaal opgebrand in bed liggen, om daarna weer de bron van haar energie te hervinden, opstaan en verder gaan. Als een feniks, de mythische vogel, die zichzelf in brand kan steken om dan uit haar eigen as te herrijzen en aan haar volgend leven te beginnen.'
Ema Sindelarova (1 januari 1966) is geboren in Tsjechië en woont al 26 jaar in Nederland. Ze schrijft niet in haar moedertaal en dat is een extra uitdaging voor haar. Ze was als redactrice en columniste verbonden aan een vakblad voor klassiek homeopaten. Zij is sinds 2007 zelfstandig actief als klassiek homeopaat in Rheden. Daarna heeft ze besloten om haar eigen verhaal te gaan schrijven, een autobiografische roman, 'Tranen van een feniks', die waarschijnlijk in 2020 zal verschijnen.
Behalve de eerste vier veelzeggende zinnen, die aan het begin van deze recensie staan, geciteerd bij het profiel van Ema Sindelarova op de website van haar uitgeverij Ambilicious, weten we nog niets over wat ons met de publicatie van de debuutroman te wachten staat.
Ze schrijft ook korte verhalen. Voor het verhaal ’t Graf heeft ze in 2017 een nominatie gekregen voor de Baarnse Literatuurprijs. Een van haar kattenverhalen heeft een prijs gewonnen en werd gepubliceerd in de 'Voor de Poes Magazine'. Haar korte verhaal Barbiepop is verschenen in de bundel '#Supervrouwen'. Ema Sindelarova is ook een van de auteurs van de bundels Kort&Prachtig, die in 2018 en 2019 door Ambilicious is uitgebracht. UKV's, ultrakorte verhalen, die nooit meer dan 99 woorden mogen tellen.
Hoeveel auteurs beginnen met het publiceren van een grap? Als voorbode voor het echte werk? Niet veel. Ema Sindelarova is er zo een. Ze debuteerde in 2019 met 'Dagboek van Mojo', met als ondertitel 'Tweevoeters zijn stom'. In dit boekje dat 48 pagina's telt staan twintig korte verhalen, die allemaal in 99 woorden geschreven zijn door een kater, Mojo. Elk verhaal in het boek is opgefleurd door speelse tekeningen van Monica Vanleke.
Vanaf de eerste bladzijde van het boek voel je je een buitenstaander, omdat de luie kater Mojo het wereldbeeld bepaalt: Mensen (tweevoeters) zijn eigenlijk altijd nerveus, gedragen zich irrationeel, hebben haast en maken elke dag veel fouten. Hoeveel makkelijker is het om een luie kater te zijn? 'Dagboek van Mojo' is een intrigerend debuut dat naar de eerste roman van Ema Sindelarova doet snakken.

Titel: Dagboek van Mojo. Tweevoeters zijn stom
Auteur: Ema Sindelarova
Uitgever: Ambilicious
ISBN: 9789492551719

Reacties op: Intrigerend dagboek van een luie kater

2
Dagboek van Mojo - Tweevoeters zijn stom - Mojo
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker