drie Kameraden

Peter65 02 juni 2024
Drie vrienden keren terug uit de loopgraven van de eerste wereldoorlog,beroofd van iedere idealisme,iedere illusie.Ze beginnen een garage in Berlijn en gaan een nieuwe strijd aan:de strijd om overeind te blijven in het burgerlijke leven.
Hun wapens:sterke drank,kameraadschap en het durf om het lot te bespotten.
Kameraden,wat zijn dat? dat zijn mensen waarbij je je niet groter hoeft te voelen dan je bent,en van wie je onder geen voorwaarde accepteert dat ze naar de donder gaan.
Deze magistrale roman schetst de hoofdthema’s van de periode tussen de twee wereldoorlogen op indringende wijze.Werkeloosheid,opkomende nazisme en het wegvallen van solidariteit,de drie kameraden krijgen er àlles mee te maken.
Tegen deze achtergrond ontspint zich een liefdesverhaal dat alle cynisme trotseert en al in vele talen,miljoenen lezers heeft ontroerd!
Ik vond dit verhaal ontroerend,avontuurlijk,maar bovenal heel realistisch geschreven,een boek die je niet snel weglegt en steeds weer wilt oppakken en lezen.

Meer recensies van Peter65