Wat een reis in tijd en tussen twee werelden!

Pierra Groenland 01 januari 2026
‘Waarom gebruikte ze juist nú niet de woorden van Eisik? Waarom zei ze niet dat het niet uitmaakt hoe je eruitziet of welk bloed je hebt, maar dat het gaat om de talenten die je hebt?’

Er worden bij veel boeken twee verhaallijnen gebruikt. Een extra uitdaging voor de schrijfster. Bij de verhaallijn van Jula moest ik even aftasten waar het naartoe ging, daarna ging haar karakter meer voor mij leven. Dat gevoel had ik helemaal niet bij de verhaallijn van Lot, daar zat ik gelijk in. Heerlijk om haar overdenkingen te lezen ‘Over drie jaar is Lot zelf dertien, net als Fien. Ze moet er niet aan denken dat ze dan ook de hele dag zit te borduren.’ Lot heeft haar eigen kijk op de wereld om haar heen en past niet in het plaatje van die tijd. Daarnaast heeft ze een klompvoet, wat haar ook nog een ‘anders’ maakt. In die tijd werd je dan toch voor minder aangezien. Lots liefde voor het circus en de olifant Mandy spreekt tot de verbeelding. Wat ontzettend mooi dat je een omgeving kunt vinden, waar je je volledig jezelf mag zijn en kunt zijn! Dat gun je iedereen. De uitspraak ‘Wees waar je ook bent een slurf en een tent’ past daar goed bij, heel mooi gevonden. En dan die reis van het circus over de zee… ongelooflijk dat dit ook echt zo gegaan is. Al is de reden waarom dit moest natuurlijk ontzettend naar, het circus wilde de oprukkende nationaalsocialisten ontvluchten. De verhaallijnen vlechten zich gedurende het verhaal steeds meer in elkaar. Heel leuk hoe dit in elkaar zit.
Het boek is mooi geïllustreerd door Karin van der Vegt, de voorkant in aansprekend blauw, rood, wit en geel. Ook binnenin staan mooie kaarten en illustraties.
Voor mij is dit boek een hele mooie start van het nieuwe jaar! Geniet!

Waar gaat dit boek over?
In Circus op zee reis je mee met het circus van vroeger en nu. In reis in tijd en een reis naar een ander werelddeel.
Je maakt kennis met Jula, haar verhaal speelt zich af in het heden en het liefste wat ze wil, is met haar broertje Rein en hun acrobatenfamilie optreden in het wintercircus. Ze vormen samen een spectaculaire menselijke toren. Plotseling zijn hun ouders naar het wintercircus vertrokken, zonder hen. Lot en Rein zetten alles op alles om toch op te treden tijdens de show.
Daarnaast lees je het verhaal van Lot, dat zich afspeelt in Amsterdam, 1934. Ook zij wil met het circus mee. Ze gaat achter de optocht aan die langs hun huis trekt. Als de directeur van het circus Sarrasani haar voorstelt aan olifant Mandy, is dat het begin van een vriendschap. Maar er dreigt gevaar voor het circus. Lukt het om de dieren en artiesten per schip in veiligheid te brengen?

Meer recensies van Pierra Groenland