Wij gaan op boevenjacht!
+++++++++++++++++++++++++++
Geschreven door: Kirsten Westrik
Illustraties: Michelle Leuveld
Uitgeverij: De Fontein
“Het is een prachtige zonnige zaterdag in Zonnebloemdal. Juul en Dex rennen met hun waterpistolen achter elkaar aan. Pas op Dex, volgende keer is-ie wel raak! roept Juul. Opeens hoort Juul hard gesnik. Het is Petra Popcorn van de snoepwinkel. Al mijn snoepjes zijn gepikt! zegt ze jammerend.”
Zo begint het prentenboek dat vol met weetjes zit over de politie. Dat het verhaal vol met politie weetjes zit, is niet gek, want de schrijfster Kirsten Westrik was voordat ze televisiemaker en -presentator werd namelijk politieagent.
Dex en Juul willen graag meehelpen bij het zoeken naar de boef en roepen dan ook “Wij gaan op Boevenjacht”. Het echte werk moeten ze echter overlaten aan politieagenten Jasmine en Piet, maar de twee kinderen kunnen wel op hun eigen manier een bijdrage leveren. Dit doen ze dan ook vol overgave. Tijd voor actie! Of ze de boef ook te pakken krijgen? Daarvoor moet jij in actie komen en dit interessante boek zelf gaan lezen.
Tijdens het lezen van het verhaal kom je heel veel te weten over het werk van de politie. Het prentenboek zit vol rijke taal en voor (jonge) kinderen veel nieuwe woorden. Hier kun je echt wat van leren. Wist jij bijvoorbeeld dat een politiehelikopter door de politie ook wel ZULU genoemd wordt?
Als je het prentenboek in je handen krijgt vallen de illustraties van Michelle Leuveld gelijk op. Je ziet Dex en Juul rennen door de straat van ‘t Snoepwinkeltje met op de achtergrond een spoor van snoepjes en natuurlijk een politiewagen. De titel van het boek staat in een vergrootglas vermeld in de kleuren blauw/rood/wit, net zoals de herkenbare kleuren van de politiewagen. Dit vergrootglas duikt ook op in het boek als er een woord verduidelijkt moet worden, zoals bijvoorbeeld vingerafdruk of plaats delict. Maar ook de kleurrijke illustraties in combinatie met de weetjes zorgen voor verduidelijking van alles wat je wil weten over het werk van de politie. Af en toe moet je het boek een kwartslag draaien voor een grote spread.
Het kleurgebruik past bij het boek, krachtige kleuren in combinatie met pasteltinten. In het boek duiken ook overal vrolijke zonnebloemen op, het verhaal speelt zich niet voor niks af in Zonnebloemdal.
Ik vind de combinatie van een prentenboek vol met weetjes erg leuk gekozen. Je komt zoveel te weten! Het verhaal is zowel geschikt voor kinderen die een spannend verhaal willen horen als kinderen die meer willen weten over politiewerk. Je kunt het prentenboek ook leuk gebruiken als verteltafel, het is goed uit te spelen. Ik vind de naam van Petra Popcorn echt leuk gekozen, heerlijk haar heeft ze ook. Het is echt een heel compleet boek. Ik zie een nieuwe serie voor mij waarin belangrijke beroepen op zo’n leuke wijze verwoord en geïllustreerd worden als in dit boek (brandweerman of verplegend personeel). Wat mij betreft een aanrader voor elke kleuterklas, maar ook goed te gebruiken voor hogere groepen door alle informatie die er vermeld staat. Ga jij mee op boevenjacht?
Hartelijk dank aan Uitgeverij De Fontein voor dit toffe recensie-exemplaar! Dit smaakt naar meer.
Het grote Politie boek vol weetjes
+++++++++++++++++++++++++++