Getekend psychotrauma

Pioen Pioen
11 mrt 2022

Guida Joseph is een bekend illustrator van kinderboeken.

Echter, zij heeft zelf ook een verhaal. Een verhaal waarvoor woorden lastig te vinden zijn.
dus...gaat ze haar geschiedenis tekenen, met tekst.
In een periode in haar leven, die bol staat van de ergernissen, omdat de mantelzorg voor haar moeder veel van haar eist.
Ik hoorde haar in een tv. programma vertellen over die manipulatieve moeder en mijn interesse was gewekt.
Ze komt uit een gezin, waarin de ouders liefdevol zijn, maar vooral de vader zeer grillig. Hij heeft teveel meegemaakt in de oorlog. De moeder weet het meisje, énig kind, niet voldoende te beschermen tegen de woede uitbarstingen van haar man. Zelf de hond moet het ontgelden en op termijn uit huis.
Het meisje wordt verder zeer beschermd grootgebracht en beseft zich niet dat ze, braaf als ze is en al jaren aan het zorgen voor de trauma's van de ouders, dat haar eigen leven belangrijker is. Ze heeft geen broers of zussen die haar kunnen spiegelen en moet het zelf doen. Zij zal zich, als jong volwassene, moeten losmaken en haar eigen leven opbouwen. En, dat gaat voor haar niet ten koste van haar haar ouders.
Gelukkig heeft ze nog wel zoveel veerkracht, dat ze naar Afrika gaat en later in Italië ervaart wat vrijheid betekent. Ze bouwt daar een gezin op.

Haar vader heeft tot zijn laatste dagen geworsteld met zijn kampsyndroom.
Toen Guida dacht dat ze gewoon verder kon met haar leven, bleek haar moeder ook zorg nodig te hebben. De liefde voor haar moeder maakte dat ze de verantwoording op zich nam en ze bleef. Wel 5 jaar lang.
Moeder ging nog niet dood, dementeerde licht, en steeds zwaarder, maar had ook een alcohol probleem.
Ik heb genoten van dit boek. De oorlog komt zeer dichtbij, door te tekeningen en teksten, het 'leest' als een trein.
Het stuk van de vader is zeer goed uitgewerkt en Guida heeft daar ook een zekere afstand toe. Het verhaal van de moeder kan nog iets meer diepgang krijgen. Die afstand lijkt ze op het moment van het maken van dit boek nog niet te hebben.
Vandaar...4 sterren.
Pioen jan 2022