Kennismaking met het Gaslight Effect van Robin Stern
Het Gaslight Effect
De cover van de vorige uitgave sprak me wel aan, ook al heeft een Edison-lamp niets met gaslicht te maken. De huidige cover is correcter maar spreekt minder tot de verbeelding.
Dit boek gaat over de manier waarop Gaslighters in het werk of in hun relaties de ander manipuleren om zichzelf daardoor beter te kunnen voelen. Robin Stern beschrijft die relatie als een gaslighttango waarbij dus altijd twee personen betrokken zijn en beiden hun rol spelen. Ze onderscheidt verschillend types van Gaslighters en ze maakt onderscheid in de gradaties van deze vorm van manipulatie. Daardoor lijkt het op het eerste gezicht een overzichtelijk plaatje.
Omdat ik op dit specifieke terrein nog een leek ben, had ik deze titel gekozen. Maar naar mate ik verder in dit boek vorder, komen de twijfels. Want uit ervaring weet ik manipulaties in iedere relatie kunnen voorkomen, zeker als er sprake is van een onzekere partner. Om de dader dan direct als narcist te labelen, gaat voor mij te ver. En ik heb ook moeite met de begrippen Emotionele Apocalyps of Drang tot Versmelting. Dat klinkt allemaal érg dramatisch. Jammer genoeg gaat het hier vooral om jonge vrouwen terwijl “giftige interacties” zoal Naomi Wolf ze noemt op veel meer terreinen én bij beide geslachten voorkomen.
Ik lees over de verstoorde relaties en het gekke is dat ze eenzijdig een soort relatietherapie toepast. De drijfveren en onzekerheden van de Gaslighter zelf komen amper aan bod en het zou mooi zijn om met beiden tegelijk in gesprek te gaan. Maar misschien is dat niet haalbaar.Kortom, voor mij te veel algemeenheden en problemen die in veel meer relaties voorkomen. En aan wie zou ik dit aanraden? Vooral aan jonge mensen die de symptomen herkennen. Dus al met al vier sterren, vooral voor de leesbaarheid. (Al vind ik 3,5 ster meer gepast.)