Een parel tussen twee schelpen
Na het aangrijpende Wolf was ik erg benieuwd naar de herschreven versie van Lara Taveirnes debuutroman Kinderen van Calais, nu opnieuw uitgebracht als Meisjes van krijt. De schrijfster liet zich destijds inspireren door een krantenknipsel over twee tienermeisjes die van een klif sprongen. In het voorwoord vertelt Taveirne waarom ze het boek wilde herzien.
We volgen Lilith en Violaine, twee meisjes die opgroeien in de buurt van Calais. Beide komen uit totaal verschillende families, maar hun vriendschap is hecht en onverbrekelijk. Ze gaan samen naar school, dwalen over het strand en ontdekken langzaam de wereld van volwassenheid - tot ze op hun vijftiende en zestiende plotseling verdwijnen. Twee schooltassen worden teruggevonden bij een klif en even later wordt het lichaam van Violaine levenloos aangetroffen. Wat is er gebeurd?
Taveirne hanteert een heldere en trefzekere stijl: korte zinnen, krachtige beelden en een toon die moeiteloos schakelt tussen ironie, melancholie en onverhuld realisme. Thema’s als verlies, geheimen, dromen, vriendschap en het verlangen naar verbondenheid verweeft ze subtiel doorheen het hele verhaal. Meisjes van krijt is een sfeervolle en mysterieuze roman die regelmatig weet te verrassen. Een echte aanrader!