Advertentie

Een origineel peuterboek maken over alledaagse gebeurtenissen is niet eenvoudig. Ten eerste zijn er veel, ook over wassen, en ten tweede, welke woorden kun je gebruiken? Er zijn een aantal die opvallen door vormgeving en illustraties. Het blauwe aapje Ebbie is er één van.

Ebbie kijkt je vanaf de voorkant vrolijk en ondeugend aan. In korte zinnen en duidelijke letter lezen we op de eerste afwasbare kartonnen bladen dat Ebbie vies is en niet in bad of onder de douche wil. Het ene is te groot en onder het andere moet hij staan. De peuter wil zitten, maar hoe breng je dat onder woorden met jouw beperkte woordenschat?
Als grapje komt de wasmachine langs om schoon te worden, maar dat is voor het jonge kind net iets te veel. Herkenbaar komen de tranen.
De oplossing is de wasbak uit de titel. Alle handelingen worden stap voor stap genoemd. Van de kraan aanzetten, het inzepen tot het bijna universele gele badeendje. Grappig is de verdwijnende Ebbie in het schuim en aandoenlijk is het blauwe aapje in de roze handdoek. Het vaste rustgevende ritueel werkt en Ebbie maakt na het drogen zelfs ook een grapje. Slaap lekker Ebbie met je gele beer!

‘Ebbie in de wasbak’ is het eerste deel van een nieuwe peuterboekserie en valt op door de verzorgde vormgeving, stevige kaft en afgeronde hoeken naast de heldere kleurstelling en de aansprekende, rustige illustraties. Illustraties en kleuren waarover goed zijn nagedacht. Het hoofdonderwerp volledig ingekleurd, maar van de genoemde voorwerpen is alleen de omtrek getekend. Geen afleiding van het ritueel door onnodige details.
De tekst is duidelijk en op een manier zoals je tegen een peuter kunt praten. Benoemen en in korte zinnen of een enkel woord. Het is knap dat juist door een zo ogenschijnlijk eenvoudig verhaal veel woorden aan de woordenschat kunnen worden toegevoegd, maar ook dat er aandacht voor emotie is. Bijv. voorwerpen m.b.t. wassen, het sorry zeggen, tegenstellingen warm/koud, huilen/lachen.

Een interactief boekje waardoor een ritueel vlotter verloopt of een angstig gevoel wordt weggenomen. Wedden dat er straks om blauwe knuffelaapjes wordt gevraagd in de winkel? Ebbie is goed, Ebbie is leuk. Aanrader.

En sterren maken niet uit als een kind erdoor leert en vooral: geniet! Het is uniek in de categorie.

Reacties op: Origineel, goed en mooi - een fijne nieuwe serie

1
Ebbie in de wasbak - Marjet Huiberts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker