Advertentie

'Hij was blij te midden van een volk te leven waarvan de welbespraaktheid en vrolijkheid door geen enkel onbillijk lot kon verbleken.'

Een bijzonder messcherp kleurrijk geschreven verhaal in drie delen. Een roman van krap 130 bladzijden inclusief een met interesse gelezen completerend nawoord van de vertaler Mirjam de Veth. Ja een roman, want iedere zin doet er toe. Aan iedere zin is geschaafd en gebeiteld totdat volgens schrijver Cossery deze publicatie-waardig was.

Op de eerste bladzijde wordt direct een beeldend beeld geschetst van het oude Caïro. Je ruikt, je ziet. Je voelt. Je slentert mee aan de zijde van Oessama, de met reden goedgeklede, gestudeerde, kleine dief. Door zijn ogen en gedachten wordt de maatschappij van corruptie, het zakken vullen door rijken ten koste van de armen beschreven. Een gedachte aan Robin Hood komt boven, maar ook grootschaliger door omgekomen levens en een bouwfraudezaak. De aardbeving exact op de plaats van de armen.

'Inderdaad zorgden dieven ervoor dat het geld rouleerde, dat zonder hun bedrijf altijd in dezelfde zakken zou blijven.'

Door een brief in een gerolde portefeuille van een weldoorvoede rijkerd beseft Oessama dat hij 'een bom' in handen heeft. Het verschil kan maken in een maatschappij waarin de rijken rijker worden ten koste van de armen. De armen die een ongelooflijke veerkracht bevatten. Zijn vader concludeert n.a.v. de revolutie: 'dat geluk niet langer het alleenrecht is van de machtigen.'

Alleen al om het derde deel is dit een geweldige roman. De dialoog! Scherp observeren. Strak schrijven. Humor en triest tegelijk. Orde en wanorde. Raak. Een verhaal dat in vele grote steden zich zou kunnen afspelen, ware het niet dat het in Arabische gedachten met een Franse pen is geschreven door een Egyptenaar die jarenlang in Parijs woonde. Mooi dat dit werk nu is het lezen in het Nederlands. Schitterend bijzonder.

Reacties op: schitterend bijzonder

16
Grote dieven kleine dieven - Albert Cossery
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker