Advertentie

Een boek over het leven met als ondertitel ‘Over bolle buiken, bonenbaby’s en kraamfeesten’ lijkt op het eerste gezicht een boek voor één bepaalde doelgroep. De tweede blik leert dat er veel meer in te lezen en ook uit te leren valt. Wat een verhalen en feiten.

Wie weet dat er huilwedstrijden in Japan worden georganiseerd omdat men denkt dat huilende baby’s sneller groeien? En wist je dat de stekelige kabataplant in Malawi wordt gebruikt om weeën op te wekken? Wist je dat Aristoteles beweerde dat een nieuw kind van bloed van de vrouw werd gemaakt? En dat ze in Hawaï beweren dat je een meisje krijgt als je een puntige buik hebt en een mooie zuivere huid hebt? In dit boek kom je meer te weten over het ontstaan van een mensenleven.

Het boek bestaat uit vier delen: Op zoek naar een kind, in verwachting, de geboorte en een baby grootbrengen. Zwigtman let dit alles op een duidelijke manier uit en ieder deel begint met een verhaal waarna fabels en weetjes worden uitgelegd. Dit boek laat zien hoe de gebruiken zijn in andere landen, maar ook wordt het voortplantingsproces van het dierenrijk erbij betrokken. En wat is waar van de fabels die vroeger rondgingen over ooievaars die de kinderen kwam brengen?

De illustraties van Sassafras De Bruyn in dit boek zijn fascinerend en passend bij de vormgeving. Er is met zorg aan dit boek gewerkt. Tekst en afbeeldingen vormen een vloeiend geheel. De verklarende woordenlijst is handig. Uit de literatuurlijst blijkt dat er veel achtergrondonderzoek is verricht naar de informatie in het boek.

Dit boek zal geïnteresseerde lezers van verschillende leeftijden weten te verrassen. Veel informatie die nieuw is of opgefrist zal worden. Kinderen zullen mogelijk moeten wennen aan de illustraties, maar daar staan boeiende volksverhalen en interessante weetjes uit vele culturen tegenover.

Er zijn veel boeken. Veel soorten boeken. Verschillende genres. Sommige lijken op elkaar. Soms is een boek bijna uniek in onderwerp, vormgeving en inhoud. Het boek van het leven van Floortje Zwigtman en Sassafras de Bruyn valt onder de laatste categorie.
Een boek dat je of meteen oppakt of op geattendeerd moet worden, al is het maar om de vele interessante volksverhalen, weetjes en tradities die in dit bijzondere en met veel aandacht vormgegeven boek zijn verwerkt.

Reacties op: Het leven in verhalen, feiten en weetjes

2
Het boek van het leven - Floortje Zwigtman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 25,99
E-book prijsvergelijker