Waardevol boek

ReadwithIndra 22 mei 2024
De graphic novel ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’ is gebaseerd op de bestseller van Antonio Iturbe. In dit boek wordt het waargebeurde verhaal van Dita Kraus verteld. Zij overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk het concentratiekamp Auschwitz. Dita had een bijzondere rol in het concentratiekamp want ze was namelijk bibliothecaresse. Dit was erg gevaarlijk omdat boeken streng verboden waren.

De illustraties in het verhaal zijn prachtig. De gevoelens van de personages kan je aflezen van hun gezichtsuitdrukkingen. Ook de gruwelijke taferelen die zich afspeelden in het kamp komen aan bod. Niets wordt uit de weg gegaan om een zo realistisch mogelijk beeld te vormen van het concentratiekamp. Toch zijn deze niet te expliciet waardoor het boek zeker toegankelijk is voor lezers vanaf 13 jaar.

De epiloog bevat nog wat extra informatie over de personages. De personen die in het boek aan bod komen, hebben echt bestaan. Zo krijg je een inkijk op het leven van Uta, Fredy Hirsch en Josef Mengele.

Het boek kan zeker gebruikt worden op school. Denk hierbij aan de vakken geschiedenis, Nederlands maar ook beeld.

Kortom, ‘De bibliothecaresse van Auschwitz’ was een aangrijpende graphic novel. Het waargebeurde verhaal van Dita Kraus wordt goed vormgegeven en de illustraties zijn ronduit schitterend. Het boek is toegankelijk voor het jongere publiek, maar gaat zeker niet de wantoestanden uit de weg. Daarom krijgt het van mij vijf sterren.

Meer recensies van ReadwithIndra