Dit boek moet je gelezen hebben
‘De bibliotheek van Parijs’ nam me mee naar 1940 en wist mij telkens weer te verbazen.
Het verhaal gaat over Odile, die bibliothecaresse is in de Amerikaanse bibliotheek van Parijs. We leren haar kennen als een opgewekte, vrolijke meid die het Dewey Decimale Classificatiesysteem vanbuiten kent. De liefde die zij met zich meedraagt voor boeken is echt voelbaar dankzij het prachtige woordgebruik van Janet Skeslien Charles. Sommige zinnen zijn zo mooi dat ze het inkaderen waard zijn. Af en toe leek het wel alsof ik zelf aanwezig was in de bibliotheek tussen de eindeloze gangen.
De personages die aan bod komen in het verhaal zijn erg prominent aanwezig. Dat maakt het erg fijn om te lezen omdat je hen veel beter leert kennen. Je bent net zoals Odile bevriend met hen en leeft mee bij elke gebeurtenis.
Vervolgens wordt Parijs bezet gebied en wordt de stad ingenomen door de Duitsers. Het eerst zo vrije leven moet plaatsmaken voor de harde hand van Hitler. Joden worden niet meer toegelaten in de bibliotheek. Odile en haar vrienden van de Amerikaanse bibliotheek zijn het hier niet mee eens. In het geheim smokkelen zij boeken naar hun Joodse abonnees. Dat is hun vorm van protest.
Daarnaast wordt het verhaal ook verteld uit het perspectief van Lily in 1983. Odile is hier haar mysterieuze buurvrouw waarover zij niet veel weet. Na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van Lily wordt Odile een hechte vriendin. De twee bouwen een echte vertrouwensband op. Langzaamaan begint Lily zich steeds meer af te vragen waarom Odile in Amerika is gebleven. Wat voor geheimen draagt ze bij zich van Parijs? Ze is vastbesloten om achter de waarheid te komen.
Dit is zo een boek dat je niet meer loslaat eenmaal je het gelezen hebt. De personages zijn stuk voor stuk ‘vrienden’ geworden. De prachtige woorden hebben het verhaal tot leven gebracht en ervoor gezorgd dat elk tafereel levendig voor de geest gehaald kan worden. Het is een boek dat ik voor iedereen aanraad die van boeken houdt, maar ook geïnteresseerd is in de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Dit is zo een verhaal dat je moet gelezen hebben.