Sterk debuut
‘Vlam’ is het sterke debuut van Jade Van Der Stockt. Het boek wist meteen mijn aandacht te trekken door de aansprekende cover. De connectie tussen het vuur en het dansende meisje wordt al snel duidelijk in het eerste hoofdstuk.
In het boek volgen we het verhaal van Noa. Zij heeft in een brand haar beste vriendin Leila Somers verloren. Wanneer Noa een bucketlist terugvindt van Leila, besluit ze de lijst af te maken. De doodsoorzaak van Leila is een raadsel en Noa worstelt hier persoonlijk erg mee. Al gauw wordt duidelijk voor Noa dat niet alleen Leila geheimen had voor haar.
Het verhaal is opgedeeld in drie delen. Deze verdeling wordt telkens weergegeven aan de hand van een zwarte pagina. Spanning is aanwezig vanaf de allereerste bladzijde. Dat zorgt ervoor dat je niet op je honger blijft zitten tijdens het lezen. De spanningsboog is de hele tijd gespannen.
In het begin lezen we een korte flashback over de gebeurtenissen voor de brand en vervolgens volgen we Noa tijdens de nasleep. In het derde deel komt ook een ander personage aan het woord. Dit zorgt ervoor dat je als lezer een rijk en genuanceerd beeld krijgt van het verhaal.
Het hoofdpersonage, Noa, volbrengt de bucketlist van Leila. Daarnaast gaat ze ondertussen ook op zoek naar de doodsoorzaak van haar beste vriendin. Ze wil maar niet geloven dat Leila zelfmoord zou hebben gepleegd. Deze zoektocht naar antwoorden maakt het boek erg spannend. Je wil zelf ook te weten komen wat er nu echt gebeurd is met Leila.
De schrijfstijl van Van Der Stockt is aangenaam. Door haar vlotte pen leest het verhaal als een trein. Er worden niet al te moeilijke woorden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het een toegankelijk boek is voor leerlingen vanaf de eerste graad.
Kortom, met ‘Vlam’ heeft Jade Van Der Stockt een sterk debuut neergezet. De schrijfstijl alsook verhaallijn weten de lezer te intrigeren. De zoektocht naar de waarheid achter Leila’s dood laat je niet meer los tijdens het lezen. Daarom krijgt het boek van mij dan ook 4,5 sterren.