Kwezelarij in kinderbijbeltaal
Door een toeval - religieus georiënteerde mensen zullen het wellicht de hand van God noemen - kreeg ik dezer dagen het e-book ‘De vrienden van Jezus’ van Karen Kingsbury onder ogen. Omdat ik - volstrekt atheïst zijnde - ook kan genieten van de Matthäus Passion, leek het me in deze lijdenstijd een goed idee om dit boek te lezen. Dat had ik beter niet kunnen doen: het werd geen vrolijke paasfeest.
Kingsbury’s boek is een hervertelling van het leven van Jezus, gezien door de ogen van enkele mensen om hem heen. Hoewel die insteek op zichzelf interessant kan zijn, werkt boek voor mij totaal niet. De christelijke boodschap is zó nadrukkelijk, zó belerend, ligt er zó dik bovenop, en dat dan op zó’n kwezelige, temerige toon, dat het echt stuitend is. De schrijfstijl doet meer aan een kinderbijbel denken dan aan een roman voor volwassenen, maar ik denk dat dat aan de vertaling ligt.
‘De vrienden van Jezus’ zal waarschijnlijk eerder gelovigen van het christendom vervreemden dan nieuwe zieltjes winnen.