Geweldig boek waarin de psychologische mechanism achter het populisme wordt uitgelegd en meer dan dat.
Psychologische mechanism fascineren mij enorm. Zeker wanneer ze inzichtelijk maken waarom we doen wat we doen. Waarom trappen we in marketingtrucs bijvoorbeeld wat leuk beschreven wordt in het boek ‘Bromvliegeffect’
Maar dit boek gaat helemaal over het waarom van het populisme. Wat zijn de kenmerken en waarom zijn we daar zo gevoelig voor? Waarom zijn kiezers ontevreden ook al hebben we het beter dan ooit en is daar iets aan te doen? Schitterend is ook het hoofdstuk over de achterliggende morele waarden die bij de politiek horen. Veel waarden zijn universeel (evolutionair ontstaan) en toch is er verschil tussen links en rechts. Huub Buijssen legt heel goed waar dit wederzijdse onbegrip vandaan komt. Het laatste hoofdstuk geeft wat handreikingen hoe je populisten de wind uit de zeilen kunt halen, maar verwacht geen wonderen.
Huub Buijssen is psychogerontoloog (expert op gebied van de psychogie van ouderen). Daarom onderstaand een lijstje uit een presentatie van hem (staat niet in het boek) over de overeenkomst tussen een populist en een dementerende
- Terug willen naar vroeger
- Liefst alles bij het oude laten
- Egocentrisme (eigen persoon staat centraal)
- Decorumverlies / ongemanierdheid, snel boos
- Obsessie met veiligheid
- Eenvoudige taal
- Confabuleren (liegen)
- Terug willen naar vroeger
- Liefst alles bij het oude laten
- Egocentrisme (eigen persoon staat centraal)
- Decorumverlies / ongemanierdheid, snel boos
- Obsessie met veiligheid