Advertentie

Whose Story Is This is a collectie van essays geschreven door Solnit waarin ze observeert dat er op het moment een strijd is over fundamentele macht binnen onze maatschappij. Ze betoogt dat vrouwen, poc en mensen binnen de lgbtq+ gemeenschap allemaal hun eigen versies proberen te vertellen (refererend naar Whose Story Is This) en dat blanke cis-gender mannen in het bijzonder aan het vechten zijn om hun eigen centrale plaats in de maatschappij en geschiedenis te behouden.

Ik vond dit een ontzettend interessant boek. Solnit weet niet alleen heel scherp haar observaties en opvatting uit te beelden, maar doet dit ook nog met heel mooie proza. Het boek is opgesplitst in twee delen. Het eerste dat voornamelijk focust op het hoofdonderwerp en het tweede is meer een verzameling van essays, geschreven van een feministisch perspectief, over verschillende onderwerpen in de maatschappij. Persoonlijk vond ik het eerste deel wat interessanter.

Dit is zeker een goed boek om te lezen, als je net zoals ik, niet veel feministische teksten (of non-fictie over het algemeen) leest. De onderwerpen en Solnits taalgebruik waren beide heel toegankelijk. Ik moet echter wel zeggen dat haar perspectief heel Amerikaans is en dus veel zaken vaak in mindere maten voorkomen in andere Westerse landen, zoals Nederland.

Persoonlijk heb ik heel veel geleerd van dit boek en diende het als een soort van catalyst voor mijn bewustwording van de tijd waarin we leven. We leven nu in een heel formatieve tijd, in termen van een grote verandering in normen en waarden (denk aan #MeToo #ClimateChange #BlackLivesMatter) en soms is het makkelijk om te vergeten hoe snel en ver we zijn gekomen. Dit boek is een aandenken aan hoeveel we zijn veranderd, hoe de situatie nu is en wat er moet worden gedaan om de wereld gelijk speelveld te maken. Dit is zeker een aanrader!

Reacties op: Whose Story Is This? Een mooie collectie van feministische essays.

1
Whose Story Is This? - Rebecca Solnit
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker