Meer dan 7,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Meer dan alleen een vakantie, een zomer die alles verandert

SemO 01 maart 2026
Inleiding
Wat zou jij doen als je na vier jaar je vader weer moet zien? In Eilanddagen van Gideon Samson lees je over Jakob, een jongen van twaalf die zijn vader Yiannis al vier jaar niet heeft gezien. Hij vraagt zich zelfs af of hij hem nog zal herkennen. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn moeder heeft nu een nieuwe vriend, Kees. Terwijl zijn moeder met Kees naar Thailand gaat, brengt Jakob zijn zomervakantie door bij zijn vader op een warm Grieks eiland. Het verhaal gaat over Jakobs eerste verliefdheid, zijn vriendschap met Miech en Puck en het opnieuw sterker worden van de band met zijn vader.

Inhoud
De inhoud van het verhaal is interessant en herkenbaar. Jakob vindt het spannend om zijn vader na vier jaar weer te zien. In het begin praten ze weinig en weten ze niet goed wat ze tegen elkaar moeten zeggen. Dat voelt voor Jakob raar. Ook vindt hij het lastig dat zijn moeder met haar nieuwe vriend op reis gaat en hij niet mee mag.
Op het eiland ziet hij zijn oude vriend Miech weer. Miech heeft een vriendin, Puck. Jakob wordt verliefd op Puck. Hij denkt veel aan haar en voelt zich anders als zij in de buurt is, maar hij durft niet te zeggen wat hij voelt. Daardoor voelt het verhaal echt en herkenbaar. Door de warmte brengen ze veel tijd door op het strand en ’s avonds kijken ze samen naar de sterren. Dat maakt het verhaal sfeervol en mooi.
De belangrijkste thema’s zijn liefde, vriendschap en familie. Je merkt dat Jakob volwassener wordt en beter met zijn gevoelens leert omgaan. Daardoor blijf je benieuwd hoe hij verandert.

Personages
Jakob is een geloofwaardig personage. Je leest vaak wat hij denkt en voelt, waardoor je hem goed leert kennen. In het begin is hij onzeker, maar tijdens de vakantie wordt hij volwassener. Hij krijgt meer zelfvertrouwen en durft meer te zeggen wat hij denkt. Zijn verandering is duidelijk en realistisch.
Ook de relatie met zijn vader verandert stap voor stap. In het begin is er afstand en praten ze weinig met elkaar. Langzaam praten ze meer en doen ze dingen samen. Aan het einde van het boek noemt Jakob zijn vader weer papa. Dat moment is ontroerend en laat zien dat hun band sterker is geworden.

Stijl en taal
Het boek is vlot verteld en leest makkelijk en snel. De schrijver gebruikt duidelijke woorden en korte zinnen. Daardoor is het verhaal duidelijk en goed te volgen.
De beschrijvingen van het eiland zijn sfeervol. Je ziet het strand en de zee echt voor je. Dat maakt het verhaal aantrekkelijk en mooi.

Structuur
Het verhaal is duidelijk opgebouwd. Je volgt het verhaal van begin tot einde en alles blijft duidelijk.
Er lopen twee belangrijke lijnen door het verhaal: de verliefdheid van Jakob en de band met zijn vader die steeds beter wordt. Deze lijnen horen bij elkaar en maken het verhaal samenhangend.

Impact
Tijdens het lezen kreeg ik een warm gevoel. Ik leefde mee met Jakob, vooral als hij onzeker is over Puck of twijfelt over zijn vader. Het boek is niet heel spannend, maar de gevoelens voelen echt en dat maakt toch indruk. Vooral het moment waarop hij aan het einde zijn vader weer papa noemt, vond ik ontroerend.

Algemene beoordeling
Ik geef Eilanddagen een 4 van de 5 sterren. Het is een interessant en sfeervol verhaal over eerste liefde, vriendschap en familie. Je ziet hoe Jakob langzaam volwassener wordt. De personages leer je goed kennen en de schrijfstijl is duidelijk en makkelijk te lezen. In het boek gebeurt niet veel actie, maar het gaat juist over echte gevoelens. Daardoor is het mooi en herkenbaar. Het laat zien dat een zomervakantie meer kan betekenen dan alleen vakantie vieren. Daarom raad ik het zeker aan jongeren van mijn leeftijd aan.