naamloos

Sjoerdbout Sjoerdbout
13 mrt 2023

Mijn mening:
Ik vind het boek naamloos persoonlijk een erg goed boek en mijn mening over zijn schrijfstijl is ook heel positief, ik vond het erg fijn om uit de ik personage te lezen. Nog een leuk detail aan het boek dat ik zelf erg leuk vind is dat het in Amsterdam afspeelt en ik ken zelf Amsterdam ook.
Het boek heeft wel een paar nadelen, zoals dat er vage momenten in het boek voorkomen waar ik zelf niet veel van heb begrepen. Nog een nadeel over het boek is dat er niet echt een duidelijke verhaallijn in zit.

Plaats en Tijd:
Het boek speelt zich op een paar plekken af, waaronder Amsterdam, het huis van en kennis van een kennis waar hij nu tijdelijk woont omdat hij daar wakker werd en de sleutels had. Ook speelt het zich later af in het appartement van het meisje. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in de winter omdat het vaak regent en sneeuwt: ‘Het is fris.

Korte Samenvatting:
Naamloos” van Pepijn Lanen gaat over een dertiger die na een avond flink stappen niet meer weet wie hij is. Maar hij heeft enkel een maand de tijd om hierachter te komen, want na die maand moet hij beginnen met zijn nieuwe baan. Wanneer hij wakker wordt met een verschrikkelijke kater spreekt hij met zichzelf af dat hij in plaats van zich elk weekend zich totaal te laten gaan, te stoppen met drinken en het gebruik van drugs en beter voor zichzelf te zorgen.
Nadat hij een paar weken helemaal alleen heeft geleefd besluit hij terug te gaan naar Utrecht, waar hij is opgegroeid, om te kijken of iets daar zijn geheugen terug kan brengen. De eerste keer raakt hij op het station helemaal in paniek en pakt hij de eerste trein terug. Maar hij besluit het nog een keer te proberen. Eenmaal voor de tweede keer in Utrecht loopt hij door de stad maar hij komt tevergeefs niks tegen waardoor hij zijn geheugen terug krijgt. Teleurgesteld stapt hij weer op de trein terug.
Daar ziet hij een meisje die hij herkent van een avond stappen. Hij beschuldigt haar dat hij door haar zijn geheugen kwijt is, omdat zij hem drugs heeft gegeven waardoor hij waarschijnlijk zijn geheugen is verloren. Als hij haar ziet begint hij te schreeuwen en krijgen ze ruzie. Later in het verhaal krijgen de hoofdpersoon en het meisje een relatie. Zij helpt hem door hem er even niet meer aan te laten denken en leert hem gewoon van het moment samen met haar te genieten.
In het boek kom je haar naam niet te weten en hij weet ook niet hoe ze heet, totdat zij hem aan het einde van het boek haar naam vertelt. Dit is dan ook het einde van het hele boek. Voor de lezer blijft haar identiteit een mysterie.

Informatie Schrijver:
Pepijn Lanen is opgegroeid in Utrecht, waar hij naar de Kathedrale Koorschool Utrecht ging. Op latere leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam en ging hij European Studies studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Je ziet ook terug in het boek dat het afspeelt in Amsterdam. In 2015 is hij getrouwd met zijn vriendin Coco enkele tijd voor de bevalling van hun eerste kind Blake Bu Lanen op 2 mei 2015, te Amsterdam. In 2004 ontmoette hij Freddy Tratlehner en Olivier Locadia, die samen rapgroep Baksteen vormden. Samen met Pièt Par`ra & Rimer London startte Lanen een zijproject onder de naam Le Le. Onder dit alias verschenen singles en albums als Skinny Jeans, Breakfast en Flage. Pepijn Lanen (1982), ook bekend als Faberyayo, is rapper en tekstschrijver van onder andere De Jeugd van Tegenwoordig (JVT) en Le Le. Ook schrijft hij verhalen en columns voor diverse kranten en tijdschriften, onder meer voor Het Parool. In 2013 debuteerde Pepijn Lanen met de verhalenbundel Sjeumig, die genomineerd werd voor de Storytel Luisterboek Award.

Meer recensies van Sjoerdbout