De boekendief heeft mijn hart gestolen
De verteller van dienst is de dood. Eerlijk? Dit was in het begin eventjes wennen.
Het verhaal begint als Liesel Memminger met haar moeder en haar broertje in de trein zit op weg naar een pleeggezin en haar broertje tijdens een hoestbui overlijdt. Een grafdelver verliest zijn handleiding in de sneeuw en dat wordt het eerste boek dat Liesel steelt.
Ze komt bij Rosa en Hans Huberman terecht, waar we ook direct "Saumensch" en "Saukerl" leren kennen.
Met papa is er direct een klik. Op school heeft ze problemen, omdat ze niet kan lezen. Iedere nacht wordt ze na een nachtmerrie over haar broertje wakker en papa leert haar het gestolen boek lezen.
Papa heeft steeds minder schilderwerken, omdat hij hakenkruisen heeft overschilderd en geen partijkaart heeft. Mama doet de was en de strijk voor rijkere klanten, maar naarmate de oorlog vordert, haken ze af; In Himmelstraße woont de armoede.
Met haar buurjongen Rudy is ze beste vrienden en speelt ze voetbal. Als kleine jongen heeft hij zich ooit met kolen zwart gemaakt en de run van Jesse Owens geïmiteerd, van wie Hitler op de Olympische Spelen een handdruk weigerde.
Papa vocht tijdens WOI samen met de Jood Erik Vandenburg, die hem het leven redde en zijn accordeon achterliet. Aan zijn weduwe gaf hij zijn adres "als ze hem ooit nodig had". Zijn zoon Max Vandenburg maakt hiervan gebruik: tijdens WOII schuilt hij in hun kelder. Samen met Liesel verft hij de bladzijden van "Mein Kampf" wit om hun eigen verhaal te schrijven. They wrote stories of friendship over Hitler's words of hate.
Het boek begint met een ongewoon vertelperspectief, maar eens je in het verhaal bent, laat het je niet meer los. Je voelt het effect van WOII op alle betrokken partijen. Welke boeken steelt Liesel: hoe, waar en wanneer? Welke vriendschappen zullen overleven? En jammer genoeg ook: wie zal de dood meenemen?