leuk verhaal!
‘Speler 13 – Maren StoffelsIn Speler 13, de nieuwe thriller van Maren Stoffels, draait alles om een verkeerderugzak en een nog veel gevaarlijkere keuze. Joey komt per ongeluk in het bezitvan een toegangsticket voor Container Cash, een illegale spelshow waarindeelnemers levensgevaarlijke opdrachten uitvoeren in ruil voor geld. Het lijkt temooi om waar te zijn, maar voor Joey is het een kans om de gokschulden van zijnbroer in één klap af te lossen. Wat begint als een impulsieve beslissing, groeit alsnel uit tot een nachtmerrie waarin ontsnappen niet vanzelfsprekend is. Decontainers kennen maar één regel: erin is makkelijk, eruit een ander verhaal.Dit is het tweede boek dat ik lees van Maren Stoffels en opnieuw weet ze mij teovertuigen. Maren staat bekend om haar spannende Young Adult-boeken volplottwists en dat bewijst ze hier opnieuw. Al vanaf de eerste bladzijde voel je dater iets niet klopt. De spanning zit ‘m niet alleen in het gevaar van de spelshow,maar ook in de keuzes die Joey moet maken en de gevolgen daarvan.De hoofdstukken zijn kort en krachtig, waardoor het tempo hoog blijft en je wilblijven lezen. Elke container voelt als een nieuwe test, niet alleen fysiek, maar ookmoreel. Maren weet die spanning perfect op te bouwen. Ik wil niet te veelverklappen, maar ongeveer halverwege het boek zit een wending die ik nietverwacht had. Je denkt dat je weet hoe het zit, maar dan blijkt alles toch netanders te zijn. Precies dat maakt het boek zo goed.Wat ik ook sterk vind, is dat Speler 13 niet alleen spannend is, maar ook thema’szoals schuld, loyaliteit en de grenzen van goed en fout durft aan te snijden. Joeyis geen standaard held. Hij is onzeker, impulsief en handelt uit liefde voor zijnbroer, zelfs als dat gevaarlijk is. Dat maakt hem een geloofwaardig en menselijkpersonage. De relatie tussen de broers wordt mooi en rauw weergegeven. Er zitveel onuitgesproken pijn en schuld tussen hen, wat zorgt voor een extraemotionele lading. Je voelt Joey’s wanhoop en de drang om zijn broer te helpen,zelfs als hij daarvoor zijn eigen veiligheid op het spel zet. Ook de broer van Joeywordt op een interessante manier neergezet. Hij is degene met de schulden, maarook iemand die probeert te verbergen hoe diep hij in de problemen zit. De anderedeelnemers van Container Cash blijven bewust vaag, wat het mysterie vergroot.Sommige lijken hulpvaardig, anderen onbetrouwbaar. Je weet als lezer net zoweinig als Joey, waardoor je constant twijfelt aan de intenties van de mensen omhem heen. Dat maakt het extra spannend, want in dit spel weet je nooit wie jekunt vertrouwen of wie de volgende container haalt.De titel is goed gekozen. Speler 13 klinkt simpel, maar krijgt steeds meerbetekenis naarmate je leest. Wie is speler 13 eigenlijk? En waarom? De cover pastdaar ook goed bij en is strak, mysterieus en dreigend. Je ziet het hoofdpersonage,wandelen naar een container, waar bloed aan hangt en daarnaast ziet de lucht erheel donker uit. De persoon springt hier in het oog door zijn gele jas, dieovereenkomt met de kleur van het cijfer 13. Zo kan je afleiden dat dit Joey is.Voor mij was Speler 13 een bloedstollende en verrassende Young Adult-thriller,waarin actie en emotie mooi in balans zijn. Maren Stoffels toont opnieuw waaromze bekend staat als de koningin van de plotwendingen. Dit eerste deel van deThrillseekers-reeks smaakt absoluut naar meer. Ik geef het boek dan ook met veelplezier 4 sterren!
MelanieBoekencast
Genre: Young adult
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025888602
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 128
Uitgave: juni 2025
Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Leopold (https://www.leopold.nl/)in ruil voor deze eerlijke recensie.
MelanieBoekencast
Genre: Young adult