super!
‘Dageraad boven de boete’ – Suzanne Collins
Met Dageraad boven de boete is Suzanne Collins ondertussen toe aan haar vijfde boek in de reeks van de Hongerspelen. Eerst was er de trilogie die draaide rond hoofdpersonage Katniss Everdeen, daarna volgede een prequel rond het personage Coriolanus Snow en nu een prequel met Haymitch Abernathy als centrale figuur. De fans van de serie zullen hem kennen als de getraumatiseerde mentor van Katniss. Dit boek speelt zich echter aren voor zijn ontmoeting met haar af. We lezen dat de 50ste Hongerspelen van start gaan en dat het hoofdpersonage beseft dat hij gedoemd is om te verliezen. Maar hij voelt dat hij wil vechten en de strijd niet zomaar zal opgeven. Maar waar vecht je nog voor als je alles waar je van houdt dreigt te verliezen?
De titel is goed gekozen. Dageraad kan namelijk verwijzen naar een nieuw begin, of naar de start van het bewust worden van iets. Het woord boete gaat dan eerder over het centrale idee van de Hongerspelen zelf: elk jaar moeten de districten “boete doen” voor hun opstand tegen het Capitool, door hun kinderen als het ware te gaan offeren. Ze moeten namelijk vechten tot er één iemand overblijft.
Als je deze linkt aan elkaar begrijp je dat het boek gaat over verzet, over een strijd tegen het systeem (met name het Capitool). Het is nog maar de vraag als er effectief kan worden gewonnen, kunnen er nieuwe inzichten worden gecreëerd?
Het boek is opgedeeld in drie delen, die telkens worden onderverdeeld in meerdere hoofdstukken. In het eerste deel gaat het over de voorbereiding van Haymitch op de Hongerspelen. Het tweede deelt handelt over de periode in de arena. Tot slot wordt de nasleep van de 50ste editie beschreven.
Er is door de auteur tijd en ruimte genomen om het personage diepgaand te ontwikkelen, er komen plotwendingen aan bod en de dialogen worden duidelijk uitgeschreven. Doordat het verhaal steeds spannend blijft, wilde ik graag blijven verder lezen. Het boek is natuurlijk te dik om in één ruk uit te lezen, maar ik probeerde wel elke vrije minuut te benutten om door te gaan met lezen. Doordat Collins vlot en toegankelijk schrijft, was het dan ook ontspannend om te lezen, ondanks de wreedheid van het verhaal.
Collins staat erom bekend om maatschappelijke thema’s aan bod te brengen in haar reeks van de Hongerspelen. Dat is deze keer niet anders. Ze slaagt er opnieuw in om deze in een verhaal te verweven. Ze durft kritiek te uiten op machtsmisbruik en ongelijkheid. Daarnaast is ze ook scherp voor de nefaste kracht van propaganda. Helaas schetst ze hierbij een hedendaags herkenbare wereld, waarbij zorg voor elkaar en empathie ver te zoeken is in de huidige maatschappij.
Dageraad boven de boete is meer dan zomaar een young adult roman. Het gaat op zoek naar menselijke veerkracht en behandelt morele dilemma’s en maatschappelijke thema’s. Vandaar dat dit boek van mij minstens 4 sterren waardig is!
Melanie
Boekencast
Genre: Young adult
Uitgever: Van Goor
ISBN: 9789000397259
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 458
Uitgave: maart 2025
Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van Van Goor in ruil voor deze eerlijke recensie.
Melanie
Boekencast