Suzanne Collins

Artikelen 4 Newsroom 4 Spots 30 Topics 2 beschrijving bewerken

Suzanne Collins (1962) is de bestsellerauteur van de succesvolle trilogie The Hunger Games, (Nederlandse titel: De Hongerspelen). De Amerikaanse Collins begon haar carrière als scriptschrijfster van kinderseries voor de televisie, waar ze geïnspireerd raakte tot het schrijven van de kinderboekenserie over Gregor de Bovenlander. Voor de boeken over Gregor fantaseerde ze wat er zou gebeuren als Alice in Wonderland plaats zou vinden in een stedelijke setting. Alle delen verschenen tussen 2003 en 2007. Een jaar later, in 2008, publiceerde Collins het eerste deel van The Hunger Games. De boeken stonden meer dan 60 weken in de New York Times Bestsellerlijst en werden bovendien verfilmd.

Katniss Everdeen

Katniss Everdeen is de heldin en ik-persoon van de door Suzanne Collins geschreven trilogie ‘De Hongerspelen’. Katniss woont in District 12, het armste district van het land Panem. Alle twaalf districten zijn onderworpen aan het dictatoriale regime in de welvarende hoofdstad Capitool, onder leiding van president Snow. Dat dwingt de districten ieder jaar een jongen en een meisje naar de gevreesde Hongerspelen te sturen, een bloedsport op leven en dood, waarbij de laatste overlevende wint. De wedstrijd vindt plaats in een groot gebied dat in zijn geheel dient als arena en is in heel Panem live op de tv te zien. Katniss wordt als 16-jarige, samen met haar aardige klasgenoot Peeta Mellark, ingeloot voor de Hongerspelen. Meestal zijn deelnemers uit district 12 kansloos, maar dat geldt niet voor Katniss die een goede jager is, en ook niet voor de sterke Peeta. Daarom besluiten ze samen met hun mentor Haymitch Aberrnathy een serieuze poging te wagen de Hongerspelen te winnen. Gedurende de wedstrijd ontwikkelt Katniss zich echter tot een mediagenieke rebel, die de autoriteiten steeds meer in verlegenheid brengt.

Mede daardoor moet Katniss een jaar later opnieuw aan de Hongerspelen deelnemen. Ondertussen groeit ze echter uit tot het gezicht van de revolutie die in steeds meer districten van Panem losbarst. Als in het laatste deel van de serie de burgeroorlog volop uitbreekt, blijkt dat een rol die Katniss slechts met de grootst mogelijke moeite weet te dragen. Bovendien wordt ze in toenemende mate verscheurd door haar gevoelens voor zowel Peeta als haar stoere jeugdvriend Gale, maar zal ze toch moeten kiezen.

1. The Hunger Games (2008, De Hongerspelen)
2. Catching Fire (2008, Vlammen)
3. Mockingjay (2010, Spotgaai)


Laatste bewerking door Sander Verheijen op 20/04/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie

Door lezers

Readers Café / Boekenweek van Jongeren: De genomineerden
19 september 2021 3 reacties
Readers Café / Wat lazen de Readers in juni?
04 juli 2020 4 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics

Hoezo worden er films gemaakt van boeken?
door kajh 30 reacties 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken

Gesponsorde boeken