dit is een heftig boek met onderwerpen wat je aan het denken zet.

readingwithAlex 26 februari 2026
Het boek gaat over Panem, Het capitaal houd de 12 districten onder controle door elk jaar 1 meisje en jongen te kiezen om mee te doen aan de hongerspelen. de hongerspelen is een spel van leven of dood. Het wordt op een televisie in elk district afgespeeld, om te laten zien dat het capitaal controle heeft over de districten.

Dit boek gaat vooral over district 12 waar een 16jarige meisje genaamd Katniss Everdeen in leven probeerd te houden, zij gaat samen met haar beste vriend Gale Hawthorne jagen in illegaal gebied zodat Katniss haar moeder en kleine zusje Primrose Everdeen kunne eten.

Elk jaar is een boete waar 1 meisje en jongen wordt getrokken en naar de hongerspelen worden gestuurd. Dit jaar wordt Prim's naam getrokken, Katniss bied vrijwillig aan om haat plaats als tribuut te nemen.

Er wordt ook nog iemand getrokken uit de mannen tributen van district 12, Peeta Mellark, hij is de zoon van de bakker, die jaren terug Katniss een brood gaf omdat haar familie aan het verhongeren was.

Samen reizen ze naar het capitaal waar ze hun mentor Haymitch Abernathy ontmoeten. De enige overlevenden winnaar uit district 12. Haymitch is vaak dronken maar weet wel belangerijke tips te geven zodat ze kunnen overleven tijdens de spellen.

Wanneer ze aan komen in het capitaal worden Katniss en Peeta getraind voor de spellen terwijl ze de andere tributen leren kennen. tijdens de privesessie met de spellenmakers merkt Katniss dat ze niet opletten, Nadat ze hun aandacht heeft gekregen met haar pijl en boog waren ze onder de indruk.

Tijdens een televisie interview verteld Peeta dat hij al jaren verliefd is op Katniss, wat Katniss verwarrend vindt. wanneer Katniss erachter komt dat 1 tribuut kan overleven gebruik ze dit zodat ze beide kunnen blijven.

Het eerste deel van het boek eindigt hier maar gaat verder in het tweede deel : vlammen/catching fire.

Mijn positieve punten van het boek zijn:
1. Katniss is een dappere vrouwlijke hoofdpersoon die best veel heeft meegemaakt
2. Er zit een goeie plot twist in dit verhaal.
3. Ondanks al het geweld het heeft best wat emotionele momenten.
4. De verschillen kwa arme districten en de rijke capitaal van panem wordt mooi verteld.
5. Het boek is zo heftig (kwa emotioneel) dat het je aan het denken zet.
6. Het is fijn dat de characters zo groot worden uitgelegd met verassende stukjes.

Ik duik in verhalen en schrijf vrijwillig recensies voor de Bibliotheek Velsen - Lees je mee!