Advertentie

Oorlogswinter is een spannend boek met een plot.
Oorlogswinter speelt zich af tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. Nederland is bezet door de Duitsers. In een dorp aan de Ijssel woont de vijftienjarige Michiel. In het begin van het verhaal wilt Michiel niks te maken hebben met het ondergrondse verzet, maar hoe langer de oorlog duurt hoe meer Michiel betrokken raakt bij het ondergrondse verzet. Dick betrekt hem bij een groot geheim, waar Michiel verantwoordelijkheid voor krijgt. Vanaf nu kan hij niemand meer in vertrouwen nemen.

In het boek wordt er een heel goed en realistisch beeld geschetst van de situatie tijdens de hongerwinter. In het boek lees je dat Michiel en zijn familie nog wel aan voedsel kunnen komen. Dit komt dan ook doordat zijn vader de burgemeester is. Het tegenovergestelde van de familie is, dat er elke dag verschillende mensen bij hun thuis op bezoek komen om eten te krijgen. Of dat de mensen voedsel gingen halen bij de boeren en kilometers terug moesten lopen. Daarnaast neemt het boek een kijkje in het ondergrondse verzet en welke spanningen dit met zich meebrengt. Michiel kan niemand vertrouwen en als lezer eigenlijk ook niet. Achter ieder personage zie je een verrader, dit zorgt ervoor dat je snel door wilt lezen om echt te weten hoe het verhaal afloopt en wie de verraders zijn. De personages zijn goed uitgewerkt. Elke personage geeft een duidelijk beeld van de oorlog, door de karakteristieke eigenschappen.

Terlouw heeft een vlotte manier van schrijven in dit boek. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, maar toch weet hij de spanning te bewaren. Dit zorgt ervoor dat het boek moeilijk weg te leggen is. Aan het eind van het boek bleek er nog een plottwist te zijn. Dit zorgde voor een totale wending van het verhaal. Deze plot kwam als een verrassing, dit heeft Terlouw goed gedaan! Af en toe gebruikt Terlouw oud taalgebruik. Dit komt vooral voor in dialogen. Dit zorgt voor een realistische en leuke wending aan het boek.

Als lezer kun je je makkelijk identificeren met Michiel. Dit zorgt voor een nog grotere betrokkenheid. In het verhaal leer je ook over de grotere gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Denk hierbij aan de Jodenvervolging, maar ook over het dagelijkse leven van de burgers. Het is belangrijk dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wordt doorverteld. Dit is een prachtig boek om ervoor te zorgen dat de jongere generaties over de Tweede Wereldoorlog blijven lezen.


Reacties op: Een spannend boek met een plot

822
Oorlogswinter - Jan Terlouw
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners