Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jan Terlouw

Artikelen 12 Newsroom 8 Spots 14

Jan Terlouw (1931) is vooral bekend als politicus en bestuurder, voormalig partijleider van D'66, minister van Economische Zaken en commissaris van de Koningin in Gelderland. Omdat hij altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen vertelde, motiveerde zijn vrouw hem om de verhalen te publiceren. In 1970 debuteerde hij als schrijver met twee kinderboeken: Pjotr  en De avonturen van oom Willibrord. De grote doorbraak kwam met het spannende Oorlogswinter (1972), dat een bestseller werd en in 1973 de Gouden Griffel kreeg voor het beste jeugdboek. Een jaar eerder ontving Terlouw deze prijs al voor Koning van Katoren. In 1975 werd Oorlogswinter tot televisieserie bewerkt en in 2008 ging de succesvolle bioscoopfilm in première.

Terlouw schreef tientallen jeugdboeken, meestal met een maatschappelijke inslag, maar hij schreef ook politieke geschriften, zoals Gevangenis met een open deur.

Rond 1986 begon hij samen met zijn dochter Sanne te schrijven. Het was de bedoeling van hun korte verhalen een jeugddetectiveboek te publiceren. Door vooral het drukke werk van Jan Terlouw kwam hun samenwerking op een laag pitje te staan. Pas in 2006 maakten zij hun gezamenlijke detectivedebuut. De charmeur  was de start van een serie rondom het speurdersduo Reders en Reders. 
In 2015 verscheen hun boek Een huis met een seriemoordenaar, over de tot levenslang veroordeelde Hans van Z., die jarenlang bij het gezin Terlouw over de vloer kwam.

Laatste bewerking door hoid op 20/02/2018
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Boekenbengels en Leesbeesten / De XXL HRC junior in januari
26 januari 2020 13 reacties
Scifi & Fantasy Club / 7 x Een ode aan de Notre Dame
07 mei 2019 29 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken